Pericol de explozie în Traian, 500 de săteni, evacuați! Pericolul – înlăturat la ora 15.00

0
1490
Traficul rutier pe DN 25 Galati-Tecuci rămâne restricționat în dreptul satului Traian, comuna Braniștea (existând rută ocolitoare), iar traficul feroviar din zonă este în continuare oprit, măsuri luate la ora 11.00, din motive de siguranță, după ce, în această dimineață, în zonă s-a oprit din trafic o cisternă GPL care are scurgeri de gaze. Ulterior, cisterna a fost scoasă de pe DN 25 și dirijată pe o pășune, la o distanță de circa 1 km de șosea și de zona locuită, accesul fiind restricționat în zonă. 
Totuși, pentru siguranța populației, preventiv, circa 500 de persoane din 200 de locuințe din satul Traian au fost evacuate de autoritățile locale împreună cu jandarmii,  fiind conduse la o mai mare depărate de pășunarea unde se află cisterna, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Galați, locotenent colonel Eugen Chiriță.
Aceste măsuri de siguranță au fost luate deoarece s-a luat decizia purjării de gaze (eliberare controlată de gaze în atmosferă)  din cisternă,  condițiile tehnice nepermițând transvazarea combustibilului în alt recipient. Astfel, a fost chemată la fața locului o autospecială ISU de la Brăila, care are capacitatea de a prelua astfel de combustibil, dar condițiile tehnice ale cisternei nu au permis această procedură. De aceea, la fața locului au ajuns pompierii ISU Galați, intervenindu-se cu 4 autospeciale. Pompierii au creat perdele de apă în jurul cisternei,  pentru limitarea deplasării norului de gaz eliberat în atmosferă, însă în continuare există pericol de explozie. Din estimările pompierilor  se pare că cisterna va fi golită total de gaze în maxim o oră. La fața locului se află și reprezentanți ai Gărzii de Mediu Galați.
UPDATE 0ra 15.00 – Acțiunea de purjare (eliberare controlată în atmosferă a gazului lichefiat) s-a încheiat cu succes, urmând ca și locuitorii din satul gălățean Traian, evacuați din locuințe, să se poată întoarce, în siguranță, acasă. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Galați, locotenent colonel Eugen Chiriță, s-au reluat și traficul rutier și cel feroviar din zona satului gălățean Traian. Lângă cisterna GPL au mai rămas, în supraveghere, o echipă cu o autospecială a ISU Galați și un echipaj CBRN de la ISU Brăila, fiind vorba despre o autospecială pentru accidente chimice, biologice, radiologice şi nucleare (CBRN), cu care poate interveni pentru identificarea, delimitarea zonelor de teren contaminate chimic, biologic, radiologic, prelevarea de probe din sol, apă şi aer şi pentru decontaminarea personalului de intervenţie şi a celui afectat. Echipa CBRN Brăila monitorizează concentrația de gaze din aer și va pleca de la locul incidentului în momentul în care calitate aerului din jurul cisternei va fi una normală. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Galați, locotenent colonel Eugen Chiriță, ISU Galați a aplicat o sancțiune contravențională de 5.000 de lei firmei care deține cisterna, SC FLAGAS SRL Caracal, pentru că a folosit cisternă cu defecțiuni la echipamentele tehnice care au provocat scurgerea accidentală a substanței periculoase favorizând apariția riscului de explozie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.