Paşapoartele simple nu se mai eliberează decât în cazuri excepţionale

0
2280

Conducerea Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple Galaţi a decis să nu mai elibereze paşapoartele temporare cu aceeaşi largheţe cu care a făcut-o până acum, una din cauzele pentru care sunt mereu cozi la acest serviciu fiind acela că solicitanţii optează pentru astfel de paşapoarte care sunt mult mai ieftine decât cele elctronice, dar nu au decât o valabilitate de un an. Având în vedere că în luna august s-au solicitat şi eliberat nu mai puţin de 1.865 de paşapoarte temporare, acelaşi număr de 1.865 de persoane se vor prezenta, teoretic, anul viitor, tot în luna august, pentru că le-a expirat documentele de călătorie, îngroşând rândurile celor care solicită noi documente de călătorie. Potrivit Prefecturii Galaţi (instituţie care are în subordine Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple Galaţi), în primele opt luni ale anului curent, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2016, se observă o creștere cu peste 3.000 de solicitări de eliberare a documentelor de călătorie, de la 24.155 la 27.655.

Astfel, potrivit datelor furnizate de Prefectura Galaţi, în cursul anului trecut au fost depuse, ăn total 24.155 de cereri pentru reînnoirea documnetelor de călătorie, din care electronice 18.085, temporare – 6.070  (din care 1.558 numai în luna august), pe când, în primele opt luni şi jumătate ale acestui an deja s-au depus 27.655 de cereri de reînnoire a paşapoartelor, din care 19.306 – electronice şi 8.349 – temporare (1.865 numai în luna augut).  “Numărul foarte mare de paşapoarte simple temporare a fost cauzat de faptul că solicitanţilor nu li s-a cerut să justifice necesitatea obţinerii unui astfel de document de călătorie, aşa cum prevede art. 171 alin. 1 lit. a, în sensul că fiecare cetățean a optat pentru un paşaport sau altul, în funcţie de propria decizie. Această situaţie de fapt a constituit una din cauzele aglomeraţiei înregistrate la ghişeele serviciului, în principal în anul 2017, miile de persoane deţinătoare de paşapoarte simple temporare trebuind să se prezinte an de an, mai ales în luna august, pentru obţinerea unui nou document de călătorie”, transmite, printr-un comunicat de presă, Prefectura Galaţi.

„Se impune aplicarea cu stricteţe a prevederilor legale în materie, în sensul emiterii de paşapoarte simple temporare doar în situaţiile de strictă necesitate, justificate corespunzător. Prin urmare, achitarea taxei de 96 lei, precum şi depunerea documentelor pentru obţinerea paşaportului simplu temporar, se va face după declararea şi motivarea corespunzătoare a necesităţii obţinerii acestui tip de paşaport, la ghişeul de relaţii cu publicul al serviciului. În acest sens, solicitanţii vor fi primiţi în audienţă, zilnic, între orele 10.00-12.00,” a declarat comisarul şef de poliţie, Aurelian Păduraru, șeful Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple.

Regimul paşapoartelor în România este reglementat în Legea nr. 248 din 20 iulie 2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate. Art. 6 alin. 1 din acest act normativ enumeră tipurile de paşapoarte pe baza cărora cetăţenii români pot călători în străinătate, printre care paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar. Pentru obţinerea acestor documente de călătorie, solicitanţii trebuie să se adreseze serviciilor publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple.

Articolul 15, alin. 1 prevede că ,,paşaportul simplu electronic se eliberează, la cerere, cetăţenilor români care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege şi nu se află în una dintre situaţiile de suspendare a dreptului de a călători în străinătate’’. De asemenea,  din art. 171 alin.  1 rezultă că ,,paşaportul simplu temporar se eliberează cetăţenilor români care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege şi nu se află în una dintre situaţiile de suspendare a dreptului de a călători în străinătate, în termen de cel mult 3 zile lucrătoare, în următoarele situaţii:

  1. a) pentru persoanele care declară că nu dispun de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic;
  2. b) în cazul în care titularul declară în scris că urmează să călătorească în state între care există stare de beligeranţă ori conflict diplomatic şi are aplicată în paşaportul simplu sau în paşaportul simplu electronic o ştampilă ori o viză eliberată de statul cu care ţara în care călătoreşte se află în conflict;
  3. c) când titularul deţine paşaport simplu sau paşaport simplu electronic care conţine vize valabile, dar ca urmare a epuizării filelor destinate aplicării acestora călătoria în acel stat sau în alte state decât cele care au emis vizele nu mai este posibilă;
    d) când titularul a depus paşaportul simplu sau paşaportul simplu electronic pentru obţinerea unor vize şi trebuie să călătorească de urgenţă în străinătate;
    e) când minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea îi este pusă în pericol şi nu există timpul necesar pentru obţinerea acordului celuilalt părinte prevăzut la art. 17. În aceste situaţii, autorităţile care eliberează paşaportul simplu temporar au obligaţia de a informa celălalt părinte, concomitent sau de îndată ce este posibil;
  4. f) pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile şi care declară că este necesar să îşi continue călătoria în străinătate sau să îşi reglementeze şederea pe teritoriul unui stat’’. Taxa aferentă obţinerii paşaportului simplu temporar poate fi achitată la ghişeul Trezoreriei, situat în clădirea sediului serviciului, după următorul program:

Luni, marţi, joi       08.30 – 14.00

Miercuri                  08.30 – 15.00

Vineri                      08.30 – 12.00

Informaţii privin eliberarea paşapoartelor se găsesc pe  www.prefecturagalati.ro,  secțiunea Evidenţa paşapoartelor, iar programările online, care au prioritate, se fac accesând  www.epasapoarte.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.