Parteneriat bilateral Galaţi – Hânceşti

0
1234

Astăzi, la Centrul Multicultural “Dunărea de Jos” Galaţi, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, şi preşedintele Consiliului Raional Hînceşti, Ghenadie Buză, au semnat un protocol de colaborare între judeţul Galaţi şi raionul Hînceşti din Republica Moldova. Prin acest protocol se pun bazele unei cooperări administrative şi tehnice pentru pregătirea şi implementarea unor proiecte din fondurile transfrontaliere, în cadrul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. “Avem două proiecte pe care le pregătim în cadrul acestui parteneriat cu raionul Hînceşti, unul în domeniul sănătăţii şi unul  în domeniul culturii. Primul proiect prevede construirea unui pavilion de pediatrie la Spitalul Orăşenesc Tg. Bujor cu 25 paturi, spaţiu de joacă şi cameră de zi pentru activităţi şcolare, iar cel de-al doilea proiect se referă la extinderea Centrului Cultural <Dunărea de Jos> Galaţi şi amenajarea unor spaţii moderne pentru desfăşurarea de evenimente culturale  –  sală de spectacole şi conferinţe, studio de înregistrări şi săli de expoziţii. Ambele proiecte se află în plin proces de elaborare”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

La rândul său, Consiliul Raional Hînceşti pregăteşte proiecte pentru reabilitarea clădirii Centrului de sănătate Hînceşti şi restaurarea monumentului istoric „Moara cu aburi” din satul Mereşeni. Proiectele vor avea ca aplicant principal Consiliul Judeţean Galaţi şi ca partener Consiliul Raional Hînceşti. Pentru aceste proiecte suma maximă care poate fi accesată de către cele două unităţi administrativ-teritoriale este de 2.800.000 de euro. Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 21.05.2018. De asemenea, protocolul prevede consolidarea politicilor publice locale, schimburi de bune practici și intensificarea schimburilor culturale între instituţiile şi organizaţiile culturale din judeţul Galaţi şi raionul Hînceşti. Consiliul Judeţean Galaţi pregăteşte proiecte  şi cu raionul Anenii Noi, dar şi cu autorităţile de la Chişinău.

Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020 (program prin care la Galaţi şi Hânceşti se vor derula investiţiile)  îşi propune dezvoltarea economică și îmbunătățirea calităţii vieții oamenilor din zona de frontieră prin investiții comune în educație, economie, cultură, infrastructură și sănătate. În cadrul acestui program au fost identificate patru obiective, respoectiv: dezvoltarea de competențe și sprijin pentru cercetare, dezvoltare și inovare prin facilitarea cooperării la nivel local, regional și central; conservarea patrimoniului cultural și istoric din aria eligibilă, susținerea dezvoltării culturii locale, a identităților specifice culturale și a dialogului cultural; îmbunătățirea serviciilor privind transportul public, infrastructura și networking-ul TIC; abordarea provocărilor comune privind securitatea transfrontalieră, accesul la sănătate, managementul riscurilor naturale și antropice și situațiile de urgență prin proiecte comune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.