Patru cercetători ai Facultății de Știință și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității Dunărea de Jos din Galați , este vorba despre Liliana Mihalache, Maricica Stoica, Cristian Vasile Dima și Petre Alexe, au participat recent la Festivalul internațional Pro Invent 2018 ce a avut loc la Cluj. Produsul prezentat de ei, un parizer din carne de porc şi şrot de cătină, fără adaos de nitriţi, a fost premiat cu medalia de aur, dar și cu un premiu special oferit de juriul competiției. De asemenea, produsul a fost premiat și de Institutul de Inventică și mărci din Republica Moldova. Înlocuirea nitriţilor din alimente, substanțe incriminate pentru apariția cancerului, este o preocupare a cercetătorilor în ultimii 40 de ani.,, Este o problemă de interes internaţional deoarece sunt mulți cei care au lucrat în domeniu, dar am spus că direcție s-a mers către diminuarea azotitului rezidual din alimente . Acest produs, parizerul cu șrot de cătină, nu mai are nitriţi deloc. Cătina, mai exact șrotul din cătină, prin calitățile antioxidante și antimicrobiene pe care le are înlocuiește cu succes azotitul de sodiu, nitraţii”, a precizat Petre Alexe, Facultatea de Stiinţa și Ingineria Alimentelor Galați. În plus șrotul de cătină , produs secundar rămas după extragerea uleiului esenţial din plantă, este și bogat în proteine și fibre. Până acum nu s-a reușit înlocuirea totală a nitritului din alimente ci doar a sursei artificiale de nitriţi cu o sursă naturală , munca depusă de cercetătorii gălățeni arată însă că așa ceva este posibil. Parizerul are o culoare galbenă, de la cătină, dar gustul nu este cu mult diferit de cel al parizerului clasic, fiind doar mai sănătos. Conform cercetătorilor, parizerul poate fi oricând produs în orice fabrică de profil. Nu exista mari diferente de costuri pentru producatori, nu trebuie modificate liniile tehnologice si nici in ceea ce priveste termenul de valabilitate nu există mari diferenţe faţă de produsul clasic . Cercetătorii gălățeni au început munca la acest produs în urmă cu un an. Adaosul de cătină este permis în industria alimentară, iar produsul, recent brevetat, reprezintă o alternativă foarte sănătoasă pentru consumatori.