Parizer din porc cu şrot de cătină , produs inovator marca Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Galaţi

0
5905

Patru cercetători ai Facultății de Știință și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității Dunărea de Jos din Galați  , este vorba despre Liliana Mihalache, Maricica Stoica, Cristian Vasile Dima și Petre Alexe, au participat recent la Festivalul  internațional Pro Invent  2018 ce a avut loc la Cluj. Produsul prezentat de ei, un parizer din carne de porc şi şrot de cătină, fără adaos de nitriţi, a fost premiat cu medalia de aur, dar și cu un premiu special oferit de juriul competiției. De asemenea, produsul a fost premiat și de Institutul de Inventică și mărci din Republica Moldova. Înlocuirea nitriţilor din alimente, substanțe incriminate pentru apariția cancerului,  este o preocupare a cercetătorilor în  ultimii 40 de ani.,, Este o problemă de interes internaţional deoarece sunt mulți cei care au lucrat în domeniu, dar am spus că direcție s-a mers către diminuarea  azotitului rezidual din alimente . Acest produs, parizerul cu șrot de cătină,  nu mai are nitriţi  deloc. Cătina, mai exact șrotul din cătină, prin calitățile antioxidante și antimicrobiene pe care le are înlocuiește cu succes azotitul de sodiu, nitraţii”, a precizat Petre Alexe, Facultatea de Stiinţa și Ingineria Alimentelor Galați. În  plus șrotul de cătină , produs secundar rămas după extragerea uleiului esenţial din plantă, este  și bogat în proteine și fibre. Până acum nu s-a reușit înlocuirea totală a nitritului din  alimente ci doar a sursei artificiale de nitriţi cu o sursă naturală , munca depusă de cercetătorii gălățeni arată  însă că așa ceva este posibil. Parizerul are o culoare galbenă, de la cătină, dar gustul nu este cu mult diferit de cel al parizerului clasic, fiind doar mai sănătos. Conform cercetătorilor, parizerul poate fi oricând produs  în orice fabrică de profil.  Nu exista mari diferente de costuri pentru producatori, nu trebuie modificate liniile tehnologice  si nici in ceea ce priveste termenul de valabilitate nu există mari diferenţe faţă de produsul clasic . Cercetătorii gălățeni au început munca la acest produs în urmă cu un an. Adaosul de cătină este permis în industria alimentară, iar produsul,  recent brevetat,  reprezintă o alternativă foarte sănătoasă pentru consumatori.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.