Palatul Comisiei Europene a Dunării a primit titlul de Marcă a Patrimoniului European

0
762

Palatul Comisiei Europene a Dunării – sediul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” încă din anul 1968 – a obținut titlul de Marca Patrimoniului European, în cadrul competiției internaționale organizată de Comisia Europeană. Astfel, monumentul istoric de la Galați, pentru care Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, cu sprijinul Consiliului Județean, s-a înscris în competiția europeană, este candidatul din partea României care a fost declarat câștigător și va primi, în curând, onoranta distincție acordată de Comisia Europeană.

Situl de la Galați a fost înscris în marea competiție europeană de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, cu sprijinul Consiliului Județean Galați, cu un proiect serios, prin intermediul căruia a fost prezentată istoria clădirii monument istoric, a fost argumentată semnificația europeană a sitului și s-au propus o serie de acțiuni și evenimente de promovare a Palatului Comisiei Europene a Dunării, de conștientizare și de insuflare în rândul publicului, în special celui tânăr, a valorilor europene și sentimentului de apartenență la marea familie europeană.

Potrivit Comisiei Europene, siturile patrimoniului european sunt puncte cu o însemnătate deosebită pentru construcția Europei de astăzi. De la începutul civilizației până la Europa pe care o vedem astăzi, aceste situri celebrează și simbolizează idealurile, valorile, istoria și integrarea europeană. Din 2013, aceste situri au fost selectate pentru valoarea lor simbolică, pentru rolul pe care l-au jucat în istoria europeană și pentru activitățile pe care le oferă. Ele apropie mai mult Uniunea Europeană de cetățenii săi. Se concentrează pe promovarea valorilor simbolice europene și pe rolul semnificativ pe care aceste situri l-au jucat în istoria și cultura Europei. Siturile oferă și activități educaționale valoroase, în special pentru tineri.

„Este o onoare și o imensă bucurie această distincție. Este o recunoaștere a rolului deosebit pe care Palatul Comisiei Europene a Dunării l-a avut în construcția Europei de astăzi, precum și a implicării deosebite în rândul comunității și promovarea valorilor europene de către Bibliotecă. Felicit întreaga echipă a Bibliotecii! Consiliul Județean va continua să fie un partener de nădejde și să asigure tot suportul de care colegii noștri au nevoie pentru a promova, prin toate mijloacele, monumentul istoric. În viitorul apropiat, Palatul Comisiei Europene a Dunării va fi reabilitat de către Consiliul Județean și astfel și mai bine pus în valoare”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

„Suntem prima instituție din Galați care candidează pentru acest titlu și ne bucură nespus acest câștig, care nu este doar al Bibliotecii, Consiliului Județean sau al partenerilor noștri, ci, înainte de toate, este un câștig pentru comunitatea gălățeană și pentru România. În țara noastră, un singur sit mai deținea acest titlu – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, din Sighetu-Marmației. Acest succes este încununarea unei munci de echipă, noi beneficiind de suport din partea Consiliului Județean, dar și de o frumoasă colaborare cu domnul prof. univ. dr. Constantin Ardeleanu. Le mulțumesc tuturor colegilor și partenerilor implicați în acest proiect”, a declarat Corina-Emanuela Dobre, managerul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”.

Amintim că, în luna martie a anului trecut, Institutul Național al Patrimoniului a anunțat că Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galați și Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA de la Sibiu au trecut de preselecția națională și s-au calificat astfel în competiția europeană pentru acordarea Mărcii Patrimoniului European. În final, Comisia Europeană a declarat câștigător monumentul istoric de la Galați.

Informații despre Palatul Comisiei Europene a Dunării

Palatul Comisiei Europene a Dunării este un monument istoric, pe trei niveluri, cu subsol și mansardă, cu zidărie din cărămidă și fundație din piatră. A fost construit în anul 1896 ca sediu administrativ pentru Comisia Europeană a Dunării, prima instituție europeană constituită în urma
Congresului de Pace de la Paris, din 1856, cu scopul de a reglementa regimul navigației pe
Dunăre. C.E.D. a funcționat în această clădire până la desființarea sa, în anul 1948.

Cum C.E.D. avea independență financiară, clădirea este prima din lume cu acest statut
internațional. Situl este reprezentativ și pentru valorile în care Comisia Europeană a Dunării  credea, moștenite de U.E. astăzi: responsabilitate bugetară, eficiență și funcționalitate.

Monumentul păstrează multe dintre elementele arhitecturale originale: frontonul în arc de cerc, bogat ornamentat, susținut de două coloane înfășurate în parâme, ușa în stil francez, cu geamuri de cristal, de la intrarea în holul principal, stucatura de pe pereții interiori, coloanele aparente de la etajul I, ornamentate cu motive vegetale și simboluri specifice: ancora, tridentul, cornul abundenței, balustradele cu feronerie, scările de marmură, luminatorul de la etajul I, din sticlă transparentă, mărginită de porțiuni colorate, împodobite cu frunze de laur, lambriurile din lemn din diferite esențe, unele rare, cu feronerie din bronz.

La demisol există încă seiful ce adăpostea valorile Comisiei Europene a Dunării, iar pe aripa stângă – un lift, funcțional și astăzi, folosit de către membrii Comisiei pentru a transporta diferite obiecte de la subsolul clădirii la etajul al doilea.

Începând cu anul 1968, clădirea a devenit sediul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, înființată prin Decret Regal, semnat de Carol I la data de 7 decembrie 1889.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.