Potrivit presei naţionale, care citează agenţia Reuters, cel mai mare grup siderurgic din lume, ArcelorMittal (care deţine, în România, unităţi de producţie în Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara), a prezentat o viziune optimistă în privinţa evoluţiei pieţei de oţel în 2018, anunşând, totodată, că va relua plata dividendelor (10 cenţi/acţiune), pentru rezultatele financiare din 2017, lucru ce nu s-a mai întîmplat în anii 2015 şi 2016. Potrivit sursei citate, anul trecut, ArcelorMittal a realizat un profit net de 4,568 miliarde de dolari, dublu faţă de 1,779 miliarde de dolari în 2016, la o cifră de afaceri de 68,6 miliarde de dolari, faţă de 56,8 miliarde de dolari în 2016. „Combinaţia dintre îmbunătăţirea fundamentelor pieţei şi punerea în practică a obiectivelor noastre strategice au dus la un an de succes pentru companie”, a declarat directorul general de la ArcelorMittal, Lakshmi N. Mittal.
Grupul ArcelorMittal a subliniat că în acest an va avea nevoie de mai multe lichidităţi pentru a finanţa o serie de proiecte, precum preluarea combinatului siderurgic Milva din Italia şi reducerea datoriilor până la şase miliarde de dolari de la 10,1 miliarde de dolari la finele lui 2017. Tot pentru acest an, cel mai mare producător mondial de oţel preconizează o creştere cuprinsă între 1,5% şi 2,5% a consumului global de oţel, după un avans de 3,2% în 2017, graţie revenirii din Brazilia şi creşterii pieţelor din America de Nord şi Europa.
Reamintim, în combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, au avut loc, în ultima lună, mai multe acţiuni de protest ale siderurgiştilor, nemulţumiţi de oferta salarială a companiei, făcută în cadrul negocierilor CCM. Dacă, iniţial, sindicatul reprezentantiv din combinat a cerut o majorare de 350 de lei (plus alte beneficii), în timp ce angajaţii spuneau că i-ar mulţumi o majorare de circa 100 de euro, combinatul a oferit o creştere salarială de numai 50 de lei, spunând că doar atât poate suporta compania. În finalul negocierilor şi după ce siderurgiştii au organizat trei mari proteste, oferta companiei a fost pentru o majorare salarială de 200 de lei şi o creştere a valorii bonurilor de masă, ofertă acceptată de sindicatul reprezentantiv, spre nemulţumirea multor siderurgişti care, timp de trei zile, au încetat lucru, la locurile de muncă (pe diferite secţii), în semn de protest.