Oportunităţi de afaceri româno-chineze

0
1430

Autorităţile locale din Galaţi au primit, astăzi, vizita unei delegaţii din Weifang (provincia Shandong), Republica Populară Chineză. Potrivit unei scurte prezentări realizate de oaspeţi, Weifang are o suprafaţă de 16.100 kmp şi o populaţie de peste 9.363.000 de locuitori.

Reprezentanţii administraţiei publice locale – prefectul judeţul Galaţi, Dorin Otrocol, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu şi preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea – au prezentat delegaţiei specificul Galaţiului dar şi oportunităţile de investiţii. Astfel, primarul municipiului Galaţi a vorbit despre importanţa Zonei Libere Galaţi, “un spaţiu în care, dacă veţi decide să face producţie, produsul finit va avea ştampila Uniunii Europene, asta ca să nu mai vorbim de lipsa taxelor vamale”. De asemenea, edilul şef a ţinut să le explice oaspeţilor că “orice investiţie realizată la Galaţi va beneficia de reduceri semnificative de taxe şi impozite locale, funcţie de cifra de afaceri dar şi numărul de locuri de muncă  nou create”.

Totodată, reprezentanţii municipalităţii au arătat oportunităţile de afaceri pe care le oferă Galaţiul, atât prin poziţia sa – graniţă a UE la Răsărit şi proximitatea Dunării, coridorul VII paneuropean care leagă Marea Nordului de Marea Neagră prin ruta Rin-Main-Dunăre – dar şi prin dotări – Zona Liberă (121 de ha, din care 2 km de graniţă cu Republica Moldova) în care există atât cale ferată cu ecartament larg (specific ţărilor din fosta URSS) cât şi cu ecartament îngust (specific ţărilor UE) şi porturile de la Galaţi, în care pot ajunge atât nave fluviale cât şi maritime.

Pe de altă parte, atât preşedintele CJ Costel Fotea cât şi secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Floricel Dima, le-au prezentat membrilor delegaţiei chineze câteva repere statistice legate de agricultură, un subiect de interes pentru oaspeţi. Astfel, aceştia au putut afla că judeţul Galaţi (4.466 kmp şi 634.000 de locuitori) are 351.000 de hectare de teren agricol, din care 288.000 de teren arabil şi 40.000 de ha de păşune, 19.000 de ha de viţă de vie şi 1.700 de ha de livezi. “Venind către municipiul Galaţi am observat foarte multe terenuri nelucrate din păcate. Dacă noi am aduce tehnologie, utilaje perfomante folosite în agricultură, cred că producţia de aici ar fi foarte mare”, au apreciat membrii delegaţiei chineze.

De altfel, delegaţia chineză, condusă de Wanh Shuhua, viceprimar al municipalităţii din Weifang, s-a arătat interesată de terenul arabil din judeţul Galaţi şi perspectiva ca firme private chineze să investească aici în agricultură, zootehnie dar şi în producţie, respectiv, într-o fabrică de prelucrare a legumelor, posibil o fabrică de conserve. Totuşi, detaliile investiţiilor ce ar putea fi făcute la Galaţi se vor stabili după ce oficialităţile chineze vor informa, la rândul lor, reprezentanţii investitorilor din China interesaţi de aşa ceva, au mai precizat vizitatorii. 

La finalul vizitei din Galaţi, delegaţia din China s-a întâlnit şi cu conducerea Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, la care învaţă, începând cu această toamnă, 300 de studenţi chinezi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.