Omagiu generalului Eremia Grigorescu

0
1405

Curtea din faţa sediului Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Gen. Eremia Grigorescu” Galaţi a fost, în această dimineaţă, plină la refuz de pompierii militari alături de care s-au aflat şi actualul şef, col. Ion Toma, dar şi foştii comandanţi ai unităţii, inclusiv generalul Viorel Zaharia, invitaţi la un eveniment deosebit – dezvelirea basoreliefului generalului Eremia Grigorescu, lucrare realizată de prof. Mugur Vrînceanu, şeful catedrei de arte din cadrul Liceului de artă Dimitrie Cuclin” Galaţi. Evenimentul de astăzi s-a înscris în proiectul cultural „Drumul Generalului Eremia Grigorescu”, care a debutat, în primăvară, cu plantarea a 22.000 de puieţi de salcâmi în localitatea Izvoarele.  Proiectul cultural „Drumul Generalului Eremia Grigorescu” a fost iniţiat de ISU Galaţi, în colaborare cu Asociaţia Frontiera Gălăţeană şi Asociaţia Galaţi, Oraşul Meu. După dezvelirea basoreliefului de pe sediul ISU Galaţi, de astăzi,  proiectul “Drumul Generalului” mai prevede amplasarea de asfel de basoreliefuri în oraşul natal al generalului, la Târgu Bujor, pe zidul liceului gălăţean unde a studiat, actualul Colegiu Naţional Vasile Alecsandri şi un altul, la Mausoleul de la Mărăşeşti, unde se află înhumat.

Tot astăzi, la Cercul Militar din municipiul Galaţi, a avut loc  o Evocare istorică a generalului Eremia Grigorescu, eveniment organizat de Filiala Județeană Galați a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, în colaborare cu Filiala gălățeană a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, unități militare, rezerviști, veterani, ISU Galați şi Muzeul de Istorie din Galați. Seria manifestărilor comemorative va continua şi mâine, la ora 09.00 la monumentul din oraşul Târgu Bujor, la ora 13.00, la Mausoleul de la Mărășești, şi  la 15.00 în Parcul Central din municipiul Tecuci.

Eremia Teofil Grigorescu s-a născut în anul 1863 la Golășei- Târgu Bujor, a urmat studiile gimnaziale la Liceul Vasile Alecsandri din Galați, liceul la Iași, școala militară la București și Paris, apoi a urmat treptele ierarhiei militare până la gradul de general, cu funcții de comandant de divizie, corp de armată și armată. Generalul a condus armata română în luptele victorioase de la Oituz și Mărășești, în vara anului 1917, împotriva Puterilor Centrale, în cursul Primului Război Mondial. Sub deviza ”Pe aici nu se trece!”, a blocat ocuparea Moldovei de către cotropitori, salvând astfel ultima provincie în care statul român a putut să mai funcționeze cu instituțiile sale refugiate la Iași, asigurând apoi refacerea oștirii și eliberarea țării, condiții esențiale pentru făurirea României Mari la 1918. După luptele din 1017, a îndeplinit funcția de inspector de armată și a fost cel care a semnat în octombrie 1918 ca ministru de Război alături de Regele Ferdinand Decretul de mobilizare care a dus la reintrarea României în război alături de Antantă, înainte de armistițiu, creând astfel o poziție mai bună de negociere a păcii alături de Aliați și recunoașterea Marii Uniri. A decedat la numai 56 de ani, răpus de gripa spaniolă, fiind înhumat la Mărășești, alături de ostașii săi eroi căzuți pe câmpurile de luptă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.