Omagiu Apărătorilor orașului. 105 ani de la bătălia pentru Galați

0
775

Anul acesta se împlinesc 105 ani de când aproximativ 3000 de militari români au apărat orașul Galați de la distrugere și ocupare, luptând împotriva unităților militare bolșevizate, din cadrul Armatei a 6-a rusă, aflate în retragere de pe frontul din Moldova spre Rusia.

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, vă invită vineri, 20 ianuarie 2023, ora 12.00, la Monumentul Apărătorilor orașului Galați, situat la intersecția străzilor Brăilei cu I.L. Caragiale (zona STIREX), pentru a cinsti Armate memoriai Române și a Orașului Galați, care s-au jertfit pentru întregirea neamului românesc.

Era începutul anului 1918, iar militarii români au dus prima bătalie din secolul XX între Armata Română și unitățile militare ruse trecute în tabăra bolșevicilor.

În acea confruntare au conlucrat trei arme ale Armatei Române – marina, trupele terestre, aviația – un caz unic pentru o bătălie desfășurată pe teritoriul României în Primul Război Mondial.

În memoria acelor lupte, orașul erou Galați a fost decorat de Regele Italiei, prin generalul Pietro Badoglio (1921) și de Președintele Franței, prin generalul Henri Mathias Berthelot (1922), acordându-i-se Crucea de Război a Italiei și, respectiv, Crucea de Război a Franței.

În anul 1923, Societatea „Luptătorii Patriei, a demobilizaților ofițeri și grade inferioare” din Galați, propune Primăriei Galați ridicarea unui Monument închinat Apărătorilor orașului Galați. Monumentul a fost realizat de marmorarul Ioannis N. Renieris, și amplasat la întretăierea străzilor Brăilei cu I.L. Caragiale.

Din rațiuni așa-zis „edilitare”, Monumentul Apărătorilor orașului Galați a fost demolat în anul 1962.

Consiliul Județean Galați, prin Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați, a finanțat în anul 2017 refacerea Monumentului APĂRĂTORII ORAȘULUI GALAȚI, 7/20 – 9/22 Ianuarie 1918, pe același amplasament, la intersecția străzilor Brăilei cu I.L. Caragiale, fostă Balaban (zona STIREX).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.