O singură firmă dintre cele afectate de incendiul de pe Traian avea asigurare şi autorizaţie PSI. S-au dat primele amenzi

0
2656

Ancheta privind cauza care a dus la izbucnirea unui incendiu de proporţii , la începutul lunii, pe strada Traian, nu este terminată nici acum. O comisie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă în colaborare cu poliţiştii lucrează la stabilirea acesteia. Poliţiştii au deschis de atunci deja dosar penal pentru distrugere din culpă. Pompierii au dat o primă amendă proprietarului halelor dar vor mai urma şi altele. .,, În primă fază au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în cuantum de 7000 de lei  proprietarului construcţiei, o firmă din Bucureşti,  pentru neîntreţinerea instalaţiei de stins incendii cu hidranţi interiori şi nestipularea în documentele de transmitere temporară a dreptului de folosinţă, contract de închiriere,  a obligaţiilor părţilor privind apărarea împotriva incendiilor. După finalizarea activităţii comisiei pentru cercetarea cauzei incendiului vom aplica sancţiunile contravenţionale pentru încălcarea normelor legale şi proprietarului sau utilizatorului depozitului unde s-a produs evenimentul.  Amenda maximă până la care se poate ajunge este de  100.000 de lei şi cu sancţiune complementară, închiderea activităţii.  După finalizarea anchetei comisiei care cercetează cauza incendiului vom stabili persoanele vinovate şi vom aplica măsurile legale”, a declarat  Vasile Onu, adjunctul inspectorului şef al ISU Galaţi. Din păcate o singură firmă din amplasamentul afectat de incendiu avea şi autorizaţie PSI şi asigurare. Celelalte erau în curs de a o obţine sau deja fuseseră amendată că nu o deţineau. ,, Din tot amplasamentul, din ce ştim, o singură societate avea autorizaţie de securitate la incendiu, este vorba despre atelierul de croitorie. Aşa că celelalte societăţi chiar dacă aveau asigurare nu obţineau nimic deoarece nu aveau autorizaţia PSI”, a precizat lt.col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi. Din păcate cum s-a amânat termenul de obşinere al autorizaţiei nu se pot da sancţiuni strict pe această speţă. ,,În ceea ce priveşte sancţiunile aş dori să se înţeleagă că sancţiunile au fost date sau vor fi date pentru nesiolicitarea avizului sau pentru schimbările de destinaţie, modernizări ori modificări constructive. Vreau să facem precizarea că în conformitate cu legea 146/2017 s-a prorogat termenul privind obţinerea  autorizaţiei de securitate la incendii până pe 31 decembrie 2017,deci, automat dumnealor pe partea asta nu au putut fi sancţionaţi  pentru acest aspect”,  a precizat comandantul ISU Galaţi, col. Ion Toma.

Pagube de milioane, cauza posibilă- un scurt circuit

 

Evaluarea finală a pagubelor nu este nici ea finalizată şi nici ancheta privind o cauză clară care a dus la producerea incendiului. ,,Nu avem deocamdată o evaluare exactă a pagubelor, cea mai mare problemă o aveam la firma care avea hala  unde a izbucnit incendiul deoarece cu câteva zile înainte a avut loc furtuna, le-a descoperit o hală şi toată materia primă au adus-o în hala aceasta  unde a izbucnit focul şi încă au în derulare inventarul. Bănuiesc că  sunt în insolvenţă, au administrator unic, urmează să prezinte evaluările.Dar ca ordin de mărime , de exemplu, croitoria este în totalitate distrusă, am înţeles că au o asigurare de 300.000 de euro , dar nu ne-au prezentat încă poliţia de asigurare. În ceea ce priveşte partea firmei care utiliza hala ca spaţiu de depozitare bănuiesc că pagubele sunt de ordinul milioanelor de lei, aveau acolo toată materia primă. În ceea ce priveşte restaurantul pagubele sunt mici. Nimeni altcineva nu a mai avut asigurare, nici restaurantul, deoarece anul trecut au fost amendaţi  cu 5000 lei pentru că funcţionau fără autorizaţie PSI, era în perioadă până a apărut prorogarea  termenului. Firma care utiliza  hala unde a izbucnit incendiul avea în lucru documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei  de securitate la incendiu. În ceea ce priveşte cauza incendiului, vom colabora cu poliţia, dar din declaraţiile pe care le avem de la martorii evenimentului , până în prezent, în zona unde a izbucnit incendiul au avut un cablu peste care s-a tot trecut cu motostivuitor, bănuim că ar fi efectul termic al curentului electric, dar încă nu este clar stabilită cauza.  Sunt şi camere de filmat în zonă, se studiază totul, pentru o stabilire cât mai exactă a cauzei”, a declarat cmdt. ISU Galaţi, col, Ion Toma.   Urmează ca la final ancheta să stabilească toate aceste aspecte.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.