O nouă ediție a concursului ”Fii activ! Colectează selectiv”. Primăria le oferă câștigătorilor premii în valoare de 120.000 de lei

0
912

Primăria municipiului Galați, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Galați, organizează, în perioada 1 octombrie 2018 – 1 februarie 2019,  în unitățile de învățământ preuniversitar, o nouă ediție a concursului „Fii activ! Colectează Selectiv”, având ca principale obiective educarea preșcolarilor și elevilor privind colectarea selectivă și creșterea gradului de colectare selectivă la sursă a materialelor reciclabile. Unitățile de învățământ se pot înscrie începând de astăzi și până pe data de 12 octombrie, anunță reprezentanții Primăriei, care, și de această dată, le oferă câștigătorilor premii consistente, în valoare de 120.000 de lei.

Iată ce anunță municipalitatea:

”Etapele concursului:

–  Înscrierea unităților de învățământ se va face în perioada 01.10.2018 – 12.10.2018;

– Acțiunile de colectare organizate în instituțiile de învățământ se vor realiza săptămânal, în perioada 15 octombrie 2018 – 1 februarie 2019, iar în cazul în care cantitatea strânsă este mare, S.P. Ecosal va asigura transportul în baza unei solicitări telefonice adresată dispeceratului;

– Ridicarea deșeurilor de către operatorul de salubritate se va realiza după un grafic convenit de comun acord, săptămânal, în fiecare zi de vineri, în perioada 15 octombrie 2018 – 1 februarie 2019, iar în cazul în care cantitatea strânsă este mare, S.P. Ecosal va asigura transportul în baza unei solicitări adresată dispeceratului;

– Anunțarea rezultatelor finale și acordarea premiilor – 11 februarie 2019

La concurs poate participa orice unitate de învățământ preuniversitar, cu sediul în municipiul Galați. O unitate de învățământ este considerată înscrisă dacă în urma invitației de participare transmisă către Primăria municipiului Galați, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean, a comunicat intenția sa de participare la concurs, în termenul prevăzut, prin e-mail la adresa [email protected] sau în scris, către Primăria municipiului Galați.

Modul de desfășurare a concursului:

– Fiecare clasă înscrisă din fiecare unitate școlară cu personalitate juridică  participantă va organiza acțiuni de colectare a deșeurilor reciclabile (hârtie/carton, plastic/PET, sticlă, ambalaje aluminium, ambalaje metalice);

– Deșeurile colectate selectiv vor fi preluate de către S.P. Ecosal, după un grafic stabilit de comun acord cu Primăria, sau  în cazul în care cantitatea strânsă este mare, S.P. Ecosal va asigura transportul în baza unei solicitări telefonice adresată dispeceratului cu o zi înainte de data de ridicare a deșeurilor;

– Pentru deșeurile predate, unitățile de învățământ vor primi bonuri în care se va specifica cantitatea predată;

– Se vor calcula cantitățile de deșeuri reciclabile colectate;

– În acțiunile de colectare selectivă pot fi implicați și părinții elevilor sau comunitatea locală;

– Lista tuturor unităților de învățământ participante în concurs și clasamentul  vor fi publicate zilnic pe pagina de Facebook a concursului: https://www.facebook.com/fiiactiv.colecteazaselectiv;

– Clasamentul final se va în funcție de cantitatea de deșeuri reciclabile colectată și tipul acestora, cu precizarea că valoarea totală va fi calculată per unitate școlară cu personalitate juridică și per elev;

– La finalul concursului, Primăria va acorda unităților de învățământ premii, diferențiat, în funcție de valoarea deșeurilor reciclate, colectate per elev.

Practic, în urma centralizării datelor privind cantitățile de deșeuri reciclabile colectate și valoarea acestora, se va întocmi un clasament al concursului.

Se vor acorda premii și mențiuni după cum urmează: Premiul I – 25.000 lei; Premiul II – 22.500 lei; Premiul III – 20.000 lei; Mențiunea 1 – 15.000 lei; Mențiunea 2 – 12.500 lei; Mențiunea 3 – 10.000 lei; Mențiunea 4 – 7.500 lei; Mențiunea 5 – 5.000 lei; Mențiunea 6 –   2.500 lei.

În cazul în care două sau mai multe unități de învățământ colectează deșeuri reciclabile per elev de aceeași valoare, departajarea se va face în funcție de cantitatea de plastic și PET colectată per elev.

Unitățile de învățământ vor avea obligația folosirii sumelor astfel obținute pentru dotarea claselor cu mobilier școlar, tehnică de calcul sau alte dotări necesare procesului de învățământ.

Rezultate așteptate în urma derulării concursului ”Fii activ! Colectează selectiv” la nivelul școlilor din municipiul Galați: conștientizarea elevilor în ceea ce privește importanța colectării selective a deșeurilor, creșterea gradului de colectare selectivă a materialelor reciclabile; reducerea cantității de deșeuri menajere de la punctele de colectare va conduce la o reducere a costurilor de operare  la fluxul  menajer; reducerea cantității de deșeuri menajere va conduce la reducerea sau eliminarea cheltuielilor generate de taxa pe tona de deșeu depozitat; creșterea cantităților de materiale reciclabile colectate va determina reducerea cantității de deșeuri depozitate și implicit  reducerea sau eliminarea taxei anuale plătită de Primăria municipiului Galați la fondul de mediu.

Din perspectiva atingerii unui grad de colectare selectivă de 50 % până în 2020, implementarea unor acțiuni, în sensul dezvoltării și completării sistemului de colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile în municipiul Galați, trebuie să conducă spre o creștere a gradului de  colectare selectivă a materialelor reciclabile și o diminuare a cantităților de deșeuri municipale și asimilabile, colectate și trimise spre depozitare. Una dintre acțiuni este organizarea concursului ”Fii activ! Colectează selectiv”.

Primăria municipiului Galaţi a organizat, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, în anul școlar 2017-2018, prima ediție a concursului de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile (hârtie/carton, plastic/PET, sticlă) în unităţile şcolare din municipiu, care s-a dovedit a fi un succes.

Prima ediție a concursului ”Fii activ! Colectează Selectiv” a avut loc în perioada 12 februarie – 8 iunie 2018, fiind înscrise 51 de unităţi de învăţământ, dintre care au participat efectiv 45, cu un număr de 20.185 de elevi, cantitatea de materiale reciclabile strânsă fiind de 213.294 de kilograme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.