Nouă ani de la ridicarea Eparhiei Dunării de Jos la rang de Arhiepiscopie

0
968

Joi, 27 septembrie, se împlinesc nouă ani de la istoricul moment al înălţării Eparhiei Dunării de Jos la rang de Arhiepiscopie, precum şi al conferirii rangului de arhiepiscop Chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitului Părinte Casian.

Cu acest prilej, în toate bisericile Eparhiei Dunării de Jos au fost organizate evenimente liturgice și misionare speciale.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, sărbătoarea a început încă din ajun cu săvârşirea slujbei Privegherii.

Pomenirea Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Ţării Românești şi evenimentul aniversar din 27 septembrie a.c., au prilejuit săvârşirea Sfintei Liturghii sub Pantocratorul Catedrale Arhiepiscopale din Galaţi de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi slujitori din administraţia eparhială, de la protoierii, mănăstiri şi parohii.

La finalul Sfintei Liturghii, Chiriarhul Dunării de Jos a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a evidenţia viaţa şi activitatea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, subliniind contribuţia deosebită pe care acesta a avut-o la introducerea limbii române în cultul bisericii.

În continuare, cinci slujitori din administraţia eparhială au primit distincţii din partea Părintelui Arhiepiscop în semn de binecuvântare şi preţuire pentru lucrarea desfăşurată.

La momentele liturgice din Catedrală au participat credincioşi din municipiu, angajaţi ai Centrului eparhial şi elevi ai Seminarului Teologic “Sf. Apostol Andrei” din Galaţi.

***

Duminică, 27 septembrie 2009, în Catedrala din municipiul Galaţi a avut loc festivitatea de ridicare a Episcopiei Dunării de Jos în rang de arhiepiscopie, conform Hotărârii Sfântului Sinod.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii noastre, înconjurat de un sobor de 21 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al B.O.R., precum şi de ÎPS Mitropolit Dionisie al Corintului. Sfânta Liturghie a fost urmată de festivitatea solemnă a ridicării în rang de arhiepiscopie a Episcopiei Dunării de Jos. La eveniment au participat autorităţi centrale şi locale, invitaţi din străinătate şi foarte mulţi credincioşi.

La finalul Sfintei Liturghii a fost citit Tomosul patriarhal prin care s-a vestit hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi s-a făcut cunoscut tuturor clericilor şi credincioşilor înălţarea Episcopiei Dunării de Jos la rangul de arhiepiscopie, cu titulatura Arhiepiscopia Dunării de Jos, precum şi ridicarea Preasfinţitului Părinte Casian în demnitatea de Arhiepiscop al Dunării de Jos, care va purta titulatura Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.