Nici un ofertant pentru modernizarea Perseus-ului

0
1243

Perseus, singurul spărgător de gheață de pe Dunărea maritimă, ar putea să nu fie folosit la iarnă, pentru că este foarte vechi, iar costul reparațiilor pentru a-l ține funcționabil este foarte mare. Din păcate, nava nici nu va fi modernizată prea curând, căci la licitația abia finalizată pentru adjudecarea lucrărilor de modernizare nu s-a prezentat nici un ofertant.

Dată în folosință în 1990, nava Perseus poate interveni atât la stingerea incendiilor, cât și pentru ranfluarea navelor eșuate pe Dunăre. Totuși, funcția de bază este aceea de spargere a gheții de pe Dunăre, un real pericol atât pentru traficul naval, cât și pentru locuitorii de pe malurile fluviului. În România mai există o navă similară lui Perseus, nava Hercules, aflată la Constanța, în administrarea Grupului Român pentru Salvarea de Vieți Omenești pe Mare. Totuși, de anul trecut, Hercules se află în lucrări de modernizare, ceea ce face ca Perseus să fie în prezent singura navă funcționabilă cu care se poate acționa iarna, împotriva gheții de pe Dunăre. Totuși, nava este uzată fizic și moral, iar pentru modernizarea ei este necesară alocarea unei sume de 8,2 milioane de euro, sumă aprobată de Guvernul României.

Potrivit directorului AFDJ Galați, Dorian Dumitru, pe 29 septembrie ar fi trebuit să fie deschise ofertele pentru adjudecarea lucrărilor în valoare de 8,2 milioane de euro destinate modernizării navei vechi de 27 de ani. “Nu am avut nici o ofertă, deși au fost mai multe firme interesate de caietul de sarcini. Cred că motivul pentru care nu am avut nici o ofertă ar putea fi faptul că este o sumă prea mică oferită față de lucrările prevăzute. Acum vom analiza și vom scoate din caietul de sarcini lucrările pe care le-am putea realiza noi, ăn regim propriu și vom lăsa doar lucrările de modernizare și apoi vom urca iar pe SEAP pentru o nouă lictație, în speranța că vom avea măcar un ofertant”, a spus Dorian Dumitru, director AFDJ Galați. Totuși, procedurile actuale stabilesc drept dată probabilă a viitoarei licitații finalul lunii noiembrie sau chiar începutul lunii decembrie. caz în care AFDJ trebuie să decidă dacă va folosi sau nu Perseus pentru spargerea gheții de pe Dunăre, procedură pentru care Administrația Fluvială ar trebui să aloce fonduri pentru lucrări de întreținere și reparații, costuri deloc neglijabile. “Iarna trecută, când Perseus a acționat cam o lună și jumătate la spargerea gheții am avut foarte multe probleme tehnice, au costat 100-150.000 de euro lucrările de reparații. Problema este că motoarele sunt vechi, piesele de schimb sunt rare și livrarea lor durează mult. Vom face o analiză să vedem dacă se merită să cheltuim fonduri pentru lucrările de întreținere a navei, pentru a putea fi folosită la iarnă… personal, din punctul meu de vedere nu cred că se merită această cheltuială, dar dacă situația o va impune, vom găsi o soluție de compromis… Fără nava Perseus, AFDJ nu va putea face față iernii”, a mai spus Dorian Dumitru.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.