Nepăsarea Guvernului pentru medici- neglijență sau incompetență?

0
2102
  • ZERO norme speciale pentru testarea personalului medical, în cadrul metodologiei elaborate de INSP
  • Re-testarea periodică a personalului medical – esențială în lupta cu noul coronavirus și total absentă din strategia guvernamentală

Sunt trimiși să lucreze în spitale-focar COVID, dar Ministerul Sănătății nu are în vedere testarea și re-testarea periodică a medicilor și a personalului medical. Metodologia elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică nu prevede norme speciale pentru testarea personalului medical.

Mai mult: la nouă luni de la declanșarea pandemiei în România, în continuare Guvernul nu dotează spitalele cu ventilatoare, PCR-uri și echipamente de protecție, lăsând achiziția acestora doar în seama Primăriilor și a Consiliilor Județene.

Spitale dotate exclusiv de către autoritățile locale și județene

Guvernul alege să arunce mai departe responsabilitatea gestionării pandemiei în spatele autorităților locale și județene.

Cu un Guvern care nu decontează nici măcar testările propriilor angajați din sistemul sanitar, autoritățile locale și județene s-au văzut nevoite să investească sute de milioane de lei în spitalele din subordine, dotându-le cu aparate PCR, cu ventilatoare, cu echipamente de protecție pentru personalul medical și extinzând în regim de urgență secțiile de Terapie Intensivă.

Acestora li se datorează, de fapt, bătăliile câștigate în lupta cu noul coronavirus.

Pandemia poate fi controlată, dar haosul guvernamental tinde să blocheze întregul sistem sanitar, producând metastaze.

Țara trăiește cronica unei strategii sanitare falimentare, din care Guvernul României nu a înțeles nimic.

Ca dovadă, Guvernul nu a dotat spitalele cu aparate PCR performante – crescând capacitatea de testare -, negăsind în tot acest timp o metodologie capabilă să-i apere pe oamenii din linia întâi, stabilind periodicitatea re-testării personalului medical.

Guvernul nu este nici măcar în stare să gestioneze pandemia prin efectuarea de anchete epidemiologice care să poată identifica contacții asimptomatici, izolându-i și limitând astfel proliferarea bolii.

Și medicii mor

Înainte de a fi “eroi” în lupta cu virusul, lipsa de strategie a Guvernului îi transformă pe medici în martiri. Pentru că și medicii se îmbolnăvesc. Și medicii au comorbidități. Și medicii mor.

Ministerul își trimite medicii în linia întâi cu mâinile goale. Culmea, dacă un simplu cetățean solicită Ambulanță și testare COVID – pentru că prezintă simptome (neconfirmate de medic) -, atunci Ambulanța vine, iar omul este testat pe banii Statului. În urma unui simplu telefon.

În schimb, medicul și orice alți reprezentanți ai personalului sanitar (asistente sau infirmiere) nu au dreptul la testare din partea Statului, deși prin munca lor sunt mult mai expuși decât majoritatea categoriilor profesionale.

Conform metodologiei, medicul ajunge să aibă prioritate la testare doar în cazul în care este deja simtomatic. Caz în care “prevenția” este inutilă.

Re-testarea periodică a medicilor – măsură ignorată complet de Guvern

În acest moment, doar unele spitale din România au capacitate mare de testare și fonduri suficiente pentru testarea angajaților, medicii putând fi parte a unei strategii (locale, nu naționale) de luptă împotriva COVID.

Cu o politică sanitară incoerentă la nivel național și cu doar câteva spitale care își pot permite să-și testeze medicii independent de restul rețelei sanitare, cu o floare nu se face primăvară, se asigură doar o “înarmare” izolată, nu una sistemică.

De ce? De ce? De ce?

Emițând  ordine și recomandări uneori aberante, împrăștiind cu amenzi și făcând observații la grămadă – poporului că nu știe să se spele pe mâini, iar medicilor pentru că se îmbolnăvesc -, Guvernul pare la fel de surprins în acest moment de însăși existența virusului COVID 19 precum era și în luna martie. Iată, așadar, punctul în care s-a pierdut controlul asupra pandemiei: la începutul ei.

De ce nu sunt testați periodic medicii din spitale, făcându-se astfel prevenire ACTIVĂ împotriva infectării cu noul coronavirus?

De ce nu au dreptul să fie testați în cadrul unei strategii naționale de control pandemic și pe cheltuiala Statului, ca orice alt cetățean?

De ce nici până acum Guvernul nu a dotat spitalele României cu aparatură PCR capabilă de testarea și re-testarea periodică a întregului personal?

De ce este lăsat personalul sanitar să lupte cu mâinile goale, în focarele COVID, când ar putea fi atât de simplu ca prin măsurile guvernamentale să fie feriți de pericolul infectării și proliferării?

Metodologie fără norme speciale pentru personalul medical

Deși pandemia a debutat în Asia, apoi America, cuprinzând în timp Europa, Guvernul nu a luat nici o măsură, deși avea vreme să se pregătească. Nu a existat o colaborare cu autoritățile locale, în afară de aceea de a le “pasa” obligația de a se dota singure cu aparatura și teste necesare.

Un plan de luptă corect ar fi putut însemna ca Ministerul să achiziționeze aparatură PCR pentru spitale, autorităților locale și județene revedindu-le partea de aprovizionare cu kit-uri de testare.

Asumându-și apoi cu cinism rolul de critic al propriului sistemul sanitar, același Guvern nu are nici azi ca prioritate elaborarea unei metodologii care să prevadă criterii speciale pentru testarea medicilor și a personalului sanitar. În schimb, discutăm tot timpul despre acte normative care stau la baza elaborării Hotărârilor de Guvern care ignoră constant protecția personalului medico-sanitar.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × five =