Muzeul Satului îşi aşteaptă vizitatorii

0
667

Muzeul Satului ,,Petru Caraman”, situat în Pădurea Gârboavele, şi-a deschis sezonul de vizitare, mii de persoane fiind aşteptate şi în acest an să îi treacă pragul, informează Centrul Cultural Dunărea de Jos, de care aparţine obiectivul cultural.

,,Muzeul Satului ,,Petru Caraman” din judeţul Galaţi se bucură în fiecare an de mii de vizitatori din regiunea Dunării de jos, din ţară, dar şi de invitaţi de peste hotare care sunt impresionaţi de frumuseţea gospodăriilor tradiţionale din zonă. Obiectivul muzeal şi-a propus încă de la iniţierea proiectului reconstituirea, conservarea şi promovarea unor elemente de patrimoniu material şi imaterial cu specific zonal şi pescăresc, cu evidenţierea şi promovarea comunităţilor locale situate în partea de est a judeţului Galaţi, în cadrul Zonei Lunca Prutului Inferior – Dunărea Inferioară”, se spune în informare.

Muzeul Satului din Pădurea Gârboavele, unic în sudul Moldovei, este un ansamblu de obiective tradiţionale ce include patru gospodării ţărăneşti, o fântână cu roată, o fântână cumpănă cu teică, o moară de vânt şi o afumătoare. Obiectivul a fost realizat în cadrul programului transfrontalier Phare România-Republica Moldova, „Muzeul Satului – gospodărie tradiţională”, în valoare totală de aproape 340.000 euro, din care Uniunea Europeană a asigurat 300.000 euro, iar cofinanţarea Consiliului Judeţean Galaţi a fost de aproape 40.000 euro.

Prima gospodărie respectă un model vechi descoperit în zona Prutului inferior şi este formată dintr-o casă cu odaie şi tindă, gardul, coşarul, pivniţa, grajdul, magazia şi afumătoarea.

A doua gospodărie este specifică zonei de deal din judeţul Galaţi-localităţile Suceveni, Adam, Ţepu- şi cuprinde o casă cu două odăi şi tindă şi anexele acesteia gardul, coşarul, pivniţa, grajdul, magazia, coteţul şi pătulul. Casa are un cerdac înfrumuseţat cu diferite motive mitologice cu rol decorativ şi de a goni duhurile rele. Interiorul casei este decorat cu covoare şi levicere, iar ca piese de mobilier se regăsesc sânia-masa tradiţională rotundă şi scundă-, scăunele, dulapuri, păierul-patul tradiţional. Într-una din odăi s-a amenajat un atelier de ţesut dotat cu un război de ţesut rogojini. Acoperişul casei este din paie.

A treia gospodărie respectă modelul întâlnit în zonele de apă ale judeţului-localitatea Tuluceşti- şi include o casă cu două odăi şi anexele acesteia gardul, coşarul, pivniţa, grajdul, magazia, coteţul şi atelierul de olărit. Acoperişul casei este din stuf, tencuiala pereţilor fiind împletită cu stuf. Casa are şi o odaie secretă-un perete dublat pentru a crea un spaţiu mic accesibil în pod şi folosit drept ascunzătoare pentru oameni sau bunuri.

A patra gospodărie reconstituie modelul din zona Cahul, Republica Moldova, model asemănător cu cel de la Tuluceşti, dar care are în plus o mică bucătărie de vară şi nu are ascunzătoare.

Obiectele din cele patru gospodării sunt din secolul al XIX-lea şi au fost procurate de la săteni sau au fost donate de muzeele de istorie din Galaţi şi Cahul.

Muzeul Satului din Pădurea Gârboavele poate fi vizitat la sfârşit de săptamână, de vineri până duminică, între orele 10,00- 16,00.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 + 15 =