Muzeul de Istorie reia proiectul ”Exponatul lunii”

0
1371

Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea” Galați reia proiectul care s-a bucurat de mare succes în rândul publicului:”Exponatul lunii”.

Astfel, începând de miercuri, poate fi vizitat exponatul lunii februarie. Este vorba despre lotul de monede din aur, emise în monetăriile din orașele antice Callatis, Byzantion, Odessos, Pella și Chalcedon. ”Micul tezaur”, expus în Secția Lapidarium a instituției muzeale, cuprinde 12 piese monetare care datează din sec. IV-III a.Chr.

Potrivit muzeografului Costel Ilie, Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea” Galaţi deţine în patrimoniul său stateri din aur de tip Alexandru şi Lysimach, emişi în secolele IV-III a.Chr. Monedele au intrat în colecţiile muzeului prin achiziţie. Un lot de 12 stateri, ce provine din tezaurul de la Dăeni, a fost inventariat, în registrul general al muzeului gălăţean, în anul 1957. Din tezaurul de la Dăeni, jud. Tulcea, descoperit în anul 1956, în colecţiile publice din România au ajuns, prin intermediul autorităţilor, 107 exemplare: la Muzeul Naţional de Antichităţi (azi Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”) – 75 exemplare, transferate după 1970 la Muzeul de Istorie al Republicii Socialiste România (azi Muzeul Naţional de Istorie a României); la Cabinetul Numismatic al Bibliotecii Academiei Române – 18 ex., la care se adaugă cele 12 piese aflate la Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea” Galați. Două exemplare recuperate ulterior se găsesc în prezent la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”

Din cei 12 stateri aflaţi în colecţia instituţiei noastre, cinci sunt de tip Alexandru emise în monetăriile din orașele antice Callatis, Odessos, iar şapte sunt de tip Lysimach, ce au fost realizați în atelierele monetare din Byzantion, Pella, Callatis, Chalcedon”.

Piesele de numismatică pot fi admirate de public la sediul Muzeului de Istorie ”Paul Păltănea” Galați, Secția „Lapidarium”,str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2 bis (vizavi de Biserica Greacă), în perioada 05.02-01.03.2020, între orele 09.00-17.00, în intervalul săptămânal miercuri-duminică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.