Municipalitatea gălățeană, exemplu de bună practică după ce a rezolvat problema spinoasă a încălzirii

0
2365

După ce a renunțat la vechiul sistem centralizat de termoficare, care devenise, de ani buni, ineficient și mare generator de pierderi pentru bugetul local, dar și pentru buzunarele oamenilor, care, de multe ori mai stăteau și în frig din cauza numeroaselor avarii, Primăria Galați a devenit exemplu de bună practică pentru alte autorități care depind de vechile sisteme centralizate de termoficare și își doresc să rezolve problema spinoasă a încălzirii populației.

Potrivit primarului Ionuț Pucheanu, autoritățile din Buzău și Drobeta – Turnu Severin sunt doar câteva dintre cele pentru care municipalitatea gălățeană a devenit model de bună practică. Reprezentanți ai primăriilor celor două municipii au purtat o serie de discuții în acest sens cu autoritățile din Galați, întrucât se confruntă cu serioase probleme în ceea ce privește furnizarea de agent termic în sistem centralizat, atât din cauza costurilor uriașe pe care trebuie să le suporte bugetele locale și implicit cetățenii, cât și din cauza serviciilor de calitate îndoielnică livrate populației în condițiile în care sistemele centralizate de termoficare, în cele mai multe orașe, sunt învechite, degradate și ineficiente. Așa cum era și cel al municipiului Galați.

Amintim că primarul Ionuț Pucheanu este singurul edil care a pus interesul cetățeanului mai presus de interesul electoral. A luat o măsură nepopulară (pentru unii) – aceea de închidere a vechiului sistem centralizat de termoficare, un mastodont extrem de învechit, ineficient, mare consumator de resurse de la bugetul local și generator de pierderi – și a gândit, în schimb, două programe prin care i-a sprijinit pe gălățeni.

Pe de o parte, municipalitatea le-a oferit cetățenilor ajutor financiar de 3.000 de lei cu scopul de a-și achiziționa surse alternative de încălzire, de acesta beneficiind aproape 13.000 de persoane singure/familii. Programul continuă. Iar pentru aproximativ 6.000 de familii și persoane singure, care și-au manifestat dorința de a primi agent termic în sistem centralizat, a transformat mai multe puncte termice în microcentrale de cartier, alimentate cu gaz.

Potrivit primarului Ionuț Pucheanu, pentru menținerea în funcțiune a vechiului sistem centralizat de termoficare, municipalitatea gălățeană plătea, anual, aproximativ 12 milioane de euro!

Potrivit Biroului de Presă al Primăriei, sumele care ar fi fost cheltuite pentru menținerea în funcțiune a sistemului ineficient de termoficare și pentru a acoperi pierderile uriașe, au fost utilizate, în anul 2019, pentru obiective precum:

  • reabilitarea infrastructurii de cartier – program lansat în premieră, în anul 2016, de actuala administrație, datorită căruia străzi și trotuare nereparate de zeci de ani sunt acum reabilitate (programul va continua);
  • pentru proiecte de demolare a sute de garaje și crearea de noi locuri de parcare în cartierele sufocate de astfel de construcții, întrucât Primăria își dorește, înainte de toate, să rezolve problemele stringente ale cetățenilor, care trenează de ani buni;
  • pentru demararea investițiilor de modernizare a locurilor de joacă pentru copii. 

”Am știut de la început că măsura închiderii vechiului sistem centralizat de termoficare este una nepopulară, aparent, dar, împreună cu echipa mea, după numeroase o serie de dezbateri și analize realiste, mi-am asumat o asemenea decizie radicală deoarece am fost conștient că altă cale nu există. Sistemul de termoficare nu mai putea fi repornit din rațiuni tehnice, economice și sociale. Bineînțeles, adversarii politici au încercat să inflameze populația, au încercat să manipuleze cetățenii și să le stârnească revoltaDar, cred eu, oamenii au înțeles oportunitatea și necesitatea unei astfel de decizii. Pentru că populismul nu își are locul în administrarea eficientă a unui oraș”, declara Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați, în luna decembrie a anului trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.