De sâmbătă, micii comercianţi din Republica Moldova se întorc în Piaţa de gros, au decis, astăzi, autorităţile gălăţene. Basarabenilor le este, însă, interzis să comercializeze produse de origine animală – carne, lapte, brânză, ouă, iar cei care nu vor respecta regulile impuse de autorităţi vor fi amendaţi şi vor rămâne fără marfă. Primarul Ionuţ Pucheanu a declarat că se impun aceste măsuri pentru siguranţa populaţiei în condiţiile în care, după cum se ştie, micii comercianţi de peste Prut nu aveau acte de însoţire a mărfii, iar în Piaţa de gros nu sunt condiţii propice desfăşurării unui astfel de comerţ.
„Am luat decizia ca cei care vând produse agroalimentare, împachetate sau vrac, să poată să vândă în piaţă începând de sâmbătă, dar le este interzis să vândă produse de origine animală – tot ce ţine de carne, peşte, brânză, ouă, lapte. Din discuţiile pe care le-am avut cu doamna director de la Pieţe, urmează să facă un inventar al vitrinelor frigorifice pe care le deţin şi pe care să le poată pune la dispoziţia acestor comercianţi, spre închiriere, cu condiţia să poată face dovada provenienţei mărfii, care să fie însoţită, bineînţeles, de termen de valabilitate”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu, în şedinţa extraordinară a Consiliului Local. Basarabenii vor putea vinde, în schimb, conserve din carne, însă doar dacă au precizat pe etichetă producătorul şi termenul de valabilitate.
Chiar dacă spaţiile din piaţa de pe Calea Prutului vor fi amenajate, în viitorul apropiat, în aşa fel încât oamenii să aibă posibilitatea să comercializeze şi produse de origine animală, carnea de porc va fi interzisă deoarece la graniţele României au fost depistate cazuri de pestă porcină.
Micilor comercianţi din Republica Moldova li s-a interzis accesul în piaţă la jumătatea lunii octombrie, după o serie de controale ale Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).
„Comercializarea produselor de origine animală într-o piaţă angro de legume-fructe nu este conform prevederilor legislaţiei în vigoare. În al doilea rând, sunt cetăţenii moldoveni care transportă produse de origine animală în bagaje, deci le trec prin punctul de frontieră, pentru consum propriu, nu pentru comercializare, pe tarabă, într-o piaţă. Ca să aducem produse de origine animală din Republica Moldova, care este o ţară terţă, cei care vor să comercializeze trebuie să aibă avize de import. În niciun caz nu este vorba despre comerţ cu produse de origine animală aduse în bagaj pentru consum propriu şi care pot pune în pericol sănătatea publică. Acolo se desfăşura o activitate ilegală, din punctul nostru de vedere. Noi am aplicat sancţiuni contravenţionale de nenumărate ori, că acum Administraţia Pieţelor nu le-a mai permis să intre acolo este partea a doua”, declara, în urmă cu aproximativ două luni, directorul DSVSA Galaţi, Maricica Chiriac.