Ministrul Educației Liviu Pop s-a aflat, astăzi, la Galați, la sărbătorirea a 150 de ani de existență a Colegiului Național Vasile Alecsandri, ocazie cu care ministrul a dezvelit o placă comemorativă, amplastă pe zidul colegiului, festivitate care a precedat slujba de pomenire a foștilor absolvenți ai CNVA, oficiată de arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos. Ulterior, la spectacolul festiv desfășurat la Teatrul Dramatic “Fani Tardini”, Colegiul Național Vasile Alecsandri a primit din partea consilierului prezidențial Simina Tănăsescu (gălățeancă, absolventă de CNVA) ordinul “Meritul pentru Învățământ în grad de ofițer” decernat de președintele României, Klaus Iohannis, iar Liviu Pop a oferit colegiului placheta și diploma aniversară “Spiru Haret”, din partea Ministerului Educației Naționale.
Întrebat de presă, ministrul Educaţiei, Liviu Pop a infirmat știrea potrivit căreia ar intenţiona să-i oblige pe absolvenţii de studii superioare care au beneficiat de subvenţionarea locurilor de la buget să rămână în ţară, în caz contrar trebuind să plătească dacă decid să plece în străinătate. „Nu am făcut această afirmaţie niciodată eu. Au făcut-o unii care poate în spate au fost deranjaţi de tăierea conductei cu dedicaţie pe zona manualelor auxiliare. Nu întâmplător acest scandal, această ştire falsă, a început exact în ziua în care am cerut direcţiei juridice din minister să sesizeze organele abilitate cu privire la un fals pe care o editură îl face punând pe anumite coperţi – Aviz Ministerul Educaţiei Naţionale 2017, neavând acest aviz”, a spus Liviu Pop. Acesta a adăugat că în programul de guvernare al PSD şi ALDE nu există intenţia ca absolvenţii de studii superioare să fie obligaţi să rămână în ţară. „Răspunsul Ministerului Educaţiei a fost foarte clar la interpelarea făcuta de un deputat din Botoşani şi am spus clar că orice decizie de genul acesta nu poate fi luată decât în Parlament, iar în programul de guvernare al PSD şi ALDE cu care noi guvernăm nu există această intenţie de a lega de glie, ca să vă citez pe dvs. din mass-media, pe absolvenţii de studii superioare”, a mai spus ministrul.
Totodată, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a anunțat că fostele unități de învățământ, închise din diverse motive și care stau nefolosite de zeci de ani de zile vor fi date în administrarea și folosința administrațiilor publice locale care le vor putea folosi drept sedii ale căminelor de bătrâni sau altor centre comunitare, a declarat, astăzi, la Galați, ministrul Educației, Liviu Pop, spunând că aceste clădiri nefolosite nu fac altceva decât să crească, arficial, numărul școlilor fără autorizație de funcționare. Ministerul Educației a mai precizat că a solicitat inspectoratelor școlare județene să facă o situație exactă a școlilor închise și nefolosite de ani de zile, datele urmând să fie transmise la minister în maxim 3 săptămâni. Potrivit ministrului, în total, la nivel național sunt 33.000 de clădiri cu statut de unități școlare, dar doar 18.000 au autorizații de funcționare, însă pentru o situație exactă va aștepta datele transmise din teritoriu de inspectoratele școlare județene.
În maxim 3 săptămâni Ministerul Educației Naționale va avea o situație exactă a numărului de foste școli, acum nefolosite, care ar putea trece în administrarea și folosința administrațiilor publice locale.