Ministrul Economiei, primarul Galațiului și președintele Consiliului Județean, în vizite de lucru la marile companii din Galați

0
1349

Ministrul Economiei – Florin Spătaru, primarul municipiului Galați – Ionuț Pucheanu și președintele Consiliului Județean – Costel Fotea au făcut, astăzi, o vizită de lucru la combinatul siderurgic, șantierul naval, Port Bazinul Nou, Zona Liberă, dar și Parcul Industrial.

Dezvoltarea Galațiului depinde de parteneriate reale și active între autoritățile centrale, locale și marile companii angajatoare. Am vorbit astăzi despre oportunități de dezvoltare, în contextul conflictului militar de la graniță, dar și în contextul noilor provocări impuse de UE în ceea ce privește adaptarea activităților la noi condiții de mediu”, a declarat ministrul Economiei.

Florin Spătaru a apreciat că Zona Liberă și Parcul Industrial sunt două obiective din Galați care pot fi puse în valoare printr-un plan de management de oportunitate, mai ales că în zonă se găsesc rețele de cale ferată atât cu ecartament european, cât și de tip sovietic, ceea ce face posibil să existe o conexiune directă cu Ucraina.

Poate că acum mai mult ca oricând, Galațiul are nevoie de investiții, de aceea focusul atât pentru atragerea de fonduri europene cât și alocarea de fonduri guvernamentale trebuie îndreptat către regiunea Galați-Brăila. Ca ministru al economiei pot garanta că instituția pe care o conduc poate fi un partener direct atât al autorităților locale, cât și al mediul de afaceri din Galați pentru dezvoltarea de proiecte care vor aduce plus valoare comunității locale”, a mai spus ministrul în timpul întrevederii cu cei din conducerea Administrației Zonei Libere și a Parcului Industrial.

Traseul de vizitare a continuat la Combinatul Siderurgic Liberty Galați și Șantierul Naval Damen, unde ministrul economiei a discutat cu cei din conducerea companiilor despre viitoarele proiecte de investiții.

Cunosc foarte bine capacitatea de lucru a Șantierului Naval Damen, mai ales că acesta este locul unde am activat peste 20 de ani. Tocmai de aceea mi-ar plăcea să cred că putem face echipă și pe viitor, întrucât ar putea exista oportunitatea ca Șantierul să furnizeze servicii de sudură, de exemplu, către industria de apărare, având în vedere deficitul de personal din acest sector industrial”, a spus ministrul.

Florin Spătaru, alături de primar și președintele Consiliului Județean, a vizitat mai multe obiective de producție din cadrul Liberty Galați, unde au fost realizate investiții importante și zonele în care vor fi implementate noile capacități de generare a  energiei eoliene și solare, precum și viitoarele tehnologii de producere a „oțelului verde”.

Liberty Galați poate fi un model pentru implementarea planului de transformare GREENSTEEL, respectiv decarbonizarea producției de oțel și pentru maximizarea generării de energie regenerabilă prin instalarea de parcuri solare și eoliene”, a declarat ministrul Spătaru.

La rândul său, primarul Ionuț Pucheanu a subliniat că „doar împreună, având o bună colaborare între mediul economic și autorități, putem continua dezvoltarea Galațiului, unde companii performante își desfășoară activitatea. Galațiul deține un rol economic important, iar măsurile luate la nivel național și local, precum și marile investiții sunt esențiale”.

Președintele Consiliului Județean, Costel Fotea, a declarat că „au fost discutii aplicate, care au vizat și Fondul European pentru Tranziție Justă, prin care companiile din șase județe pot obține fonduri europene de aproximativ 2 miliarde de euro pentru reducerea noxelor din fluxul de producție și crearea de noi locuri de muncă. S-a lucrat intensiv cu mediul economic gălățean, inclusiv cu managementul de la Liberty Galați și Șantierul Naval, companii care vor fi printre marii beneficiari ai acestui fond european”.
Planul teritorial, care de fapt reprezintă strategia locală pentru acest program, ce permite companiilor din Galați să atragă bani europeni, a fost elaborat cu implicarea directă a Consiliului Județean, care a coordonat activitatea grupului de lucru de la nivel local.
S-a discutat inclusiv despre protejarea și dezvoltarea industriei navale, despre transportul pe calea ferată și pe Dunăre a produselor din Ucraina, precum și despre modul în care infrastructura portuară a Galațiului trebuie dezvoltată, pentru a mări considerabil transportul de mărfuri prin Portul Galați”, a explicat Costel Fotea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.