Măsuri municipale pentru protejarea istoriei Galaţiului

0
946

Primăria continuă acţiunea de supraimpozitare a clădirilor istorice,  aflate în stadii avansate de degradare şi ai căror proprietari refuză să ia orice fel de măsuri de consolidare, reparare sau măcar punere în siguranţă a imobilelor. Astfel, după ce Consiliul Local Galaţi şi-a dat acordul pentru supraimpozitarea, începând cu 2019, cu 500%  pentru imobilul situat pe strada Domnească la nr. 25 (unde au funcţionat cinematograful Republica şi, în anii ’30, elegantul teatru “Odeon”), acum municipalitatea are în vedere alte cinci clădiri de pe strada Domnească.

Prin astfel de măsuri, Primăria Galaţi speră ca zona veche a oraşului să poată beneficia, într-un termen rezonabil, de o nouă înfăţişare, iar clădirile istorice, reabilitate şi consolidate de proprietari (care, în caz contrar plătesc impoyite majorate cu 500%), să poată fi admirate din nou, de localnici şi de ce nu?, de turişti, aşa cum, de altfel, merită aceste imobile frumoase şi  cu vechime considerabilă – criterii care au contribuit la includerea ansamblului urban Strada Domnească (de la Parcul Eminescu până la Grădina Publică) în lista monumentelor istorice din România.

“Deși Primăria Galați a trimis mai multe notificări către proprietarii clădirilor neîngrijite de pe stradă Domnească, aceștia fie nu și-au respectat promisiunea de a face intervenții, fie nu au răspuns deloc solicitărilor. Așa se face că alte cinci imobile vor fi propuse pentru majorarea impozitului cu 500%, mai precis clădirea nr. 103, 144 bl. C, 190, 239 și 241, toate situate în zonă centrală a orașului. Prima clădire asupra căreia consilierii locali au decis luarea acestei măsuri este cea situată în str. Domnească nr. 25, clădirea în care a funcționat fostul cinematograf Republica. Practic valoarea impozitului aici va crește de la 10 mii de lei pe an la 65 de mii de lei pe an.  Proprietarii care nu înțeleg că aceste imobile nu pot să rămână în paragină distrugând vizual zona centrală a orașului, dar totodată fiind chiar și un pericol pentru cei care trec pe langă ele, vor suporta consecințele legii”, a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.