Măsuri de prevenție împotriva pestei porcine

0
1165
Prefectura județului Galați informează că în această dimineață s-a întrunit „comitetul pentru Situații de Urgență, care a aprobat Planul de măsuri la confirmare în zona de protecție și cea de supraveghere, ca urmare a confirmării focarului de pestă porcină africană într-o gospodărie situată în extravilanul municipiului Galați, pe Calea Prutului nr. 87.
În urma confirmării, pe 3 septembrie 2018, a prezenței virusului pestei porcine africane de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, s-au aplicat măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.
S-a instaurat, astfel, o zonă de protecție în jurul focarului, de minim 3 km, pe raza localității Galați, extravilan către Giurgiulești până la Port Docuri, și o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include zona de protecție, pe raza municipiului Galați, limită nord – Metro; vest – Bulevardul Train Vuia, Strada Nae Leonard, Strada Saturn; sud – Trecere Bac; est – granița cu Republica Moldova, I.C. Bratianu și Grindu (județul Tulcea). În aceste zone, deplasarea și transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepția cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară; niciun animal domestic nu poate intra sau părasi o exploatație fără autorizare; animalele sunt suspuse catagrafierii și supravegherii clinice de către medicii veterinari etc.
Se mențin filtrele de control și filtrele de dezinfecție, atât cele rutiere, cât și cele individuale din gospodăriile care dețin porci. Totodată, Administrația Porturilor Dunării Maritime Galați va interveni cu mijloace specializate pentru recuperarea eventualelor cadavre de animale de pe fluviul Dunărea, la solicitarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență și cu asistența specialiștilor Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Galați.
Conform prevederilor H.G. 1214/2009 modificată și completată prin HG 484/2018, proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, mai transmite Prefectura Galați”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.