Marius Humelnicu: Ministrul Drulă a numit, fără să respecte legea, membrii CA de la APDM și AFDJ 

0
1383

Senator PSD Marius Humelnicu susţine că numirile membrilor Consiliilor de Administraţie (CA) de la Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) şi Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) făcute de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, nu respectă criteriile obligatorii prevăzute de lege.

În sprijinul afirmaţiilor sale, Humelnicu spune că cei nouă membri ai CA de la APDM şi AFDJ Galaţi, numiţi de USR, sub semnătura ministrului Drulă, nu îndeplinesc condiţiile legale prevăzute de OG nr. 22/1999 modificată prin Legea 235/2017, în care se stipulează că membrii organelor de conducere ale APDM şi AFDJ (art. 23 alin. 1) trebuie să fie selectaţi cu respectarea prevederilor art. 42 alin (3) şi (4).

Art. 23 (1) prevede că în porturile în care infrastructura portuară aparţine domeniului public sau privat al statului, administraţiile portuare se înfiinţează prin hotărâre a Guvernului ca unităţi care funcţionează în subordinea sau sub autoritatea ministerului;iar art. 42 (3) stipulează că membrii organelor de conducere ale administraţiilor prevăzute la art. 23 alin. (1) şi (2) vor fi selectaţi cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Procedura de selecţie prevăzută va cuprinde cel puţin unul dintre următoarele criterii obligatorii:
a) competenţe profesionale dovedite prin minimum 5 ani de experienţă în administrarea sau managementul unor entităţi, persoane juridice ce desfăşoară activităţi specifice sectorului transport naval, logistic, operare portuară, administrarea infrastructurii de transport naval; sau b) competenţe profesionale dovedite prin minimum 5 ani de experienţă în cadrul autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale ori instituţiilor publice, îndeplinind atribuţii de conducere, reglementare sau control în domeniul naval.

,,Doar una dintre cele nouă persoane numite ca membri ai Consiliilor de Administrație ale APDM şi AFDJ are experiență în domeniul naval, celelalte 8 fiind profesioniste în orice domeniu, numai în cel naval nu. Având în vedere declarațiile publice ale ministrului Drulă și ale președintelui USR Galați, Bogdan Rodeanu, în care cei doi au afirmat că „Numirile de la APDM şi AFDJ sunt făcute cu toată responsabilitatea”, este cazul ca cei doi useriști să-și asume cu adevărat responsabilitatea și să facă numiri conform legii și nu pe criterii dubioase”, a declarat Humelnicu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.