Marea Unire, la Muzeul eparhial

0
931

Personalităţii ale vieţii culturale gălăţene şi brăilene, reprezentanţi ai autorităţilor locale, cadre didactice, elevi seminarişti, preoţi şi credincioşi din eparhia Dunării de Jos au participat la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine din Galaţi la vernisajul expoziţiei foto-documentare ”Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari”, potrivit unui comunicat transmis de biroul de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Potrivit sursei citate, evenimentul organizat de Muzeul eparhial în colaborare cu Muzeul Naţional Cotroceni şi Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, continuă seria manifestărilor culturale organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în anul Centenarului Marii Unităţi Naţionale.

Expoziţia facilitează accesul publicului din Galaţi şi Brăila şi nu numai la fondul documentar al Muzeului Naţional Cotroceni. Fotografiile expuse surprind imagini ale reîntoarcerii Suveranilor Români la Bucureşti, în luna decembrie a anului 1918, în fruntea trupelor române şi aliate, bucuria bucureştenilor care supravieţuiseră ocupaţiei germane, portrete ale oamenilor politici şi ale oamenilor simpli, martori la proclamarea Unirii de la Alba-Iulia, precum şi prezenţa reprezentanţilor Aliaţilor la Încoronarea din 1922.

Programul evenimentului cultural şi spiritual a fost deschis de corul mixt „Camerata Juventus”, format din elevi de la Seminarul Teologic Ortodox Sf. Ap. Andrei şi de la Colegiul Naţional Costache Negri din Galaţi, printr-un mini-concert de cântări specifice Postului Mare şi un imn dedicat Centenarului Marii Uniri, imn ce poate deveni reprezentativ.

În cuvântul adresat celor prezenţi la eveniment, arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian, a subliniat importanţa aducerii la Galaţi a unei astfel de expoziţii.

,,Aceasta reprezintă o pagină vie din istoria devenirii noastre în Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 şi deschide perspectiva unor alte manifestări culturale. Imaginile de faţă ne arată chipuri luminoase nu numai din trecutul neamului românesc, ci şi din prezentul şi viitorul lui, dacă avem în vedere fraza rostită de Regele Mihai I al României: Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri”, a spus arhiepiscopul.

Expoziţia va rămâne deschisă publicului în perioada 27 februarie – 25 martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.