Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, în parteneriat cu Centrul Cultural Dunărea de Jos Galați, Școala de Dans Tăbuș, Asociația Culturală Horincea, Asociația pentru Promovarea Patrimoniului Culturali, organizează vineri, 23 iunie 2023, ample manifestări dedicate Zilei Universale a Iei, activitați ce se încadrează în evenimentele prilejuite de Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți).
Din anul 2013, din inițiativa Asociației „La blouse roumaine”, care promovează și protejează valorile culturii românești și universale, ziua de 24 iunie a devenit Ziua universală a iei românești, care a fascinat și continuă să uimească, prin cromatică, decoruri și modele, până în zilele noastre. Ia românească este sărbătorită în 50 de țări de pe șase continente, fiind piesa vestimentară cea mai cunoscută din întreg costumul popular, care face legătura cu strămoșii noștri, cu rădăcinile noastre și care ne poartă în trecut, amintindu-ne de lada de zestre a bunicii.
Manifestările cultural-educative și artistice aduc o contribuție semnificativă la păstrarea, transmiterea și valorificarea portului popular românesc, a creațiilor folclorice precum și a dansurilor populare tradiționale românești. Activitățile ce se vor desfășura au scopul de a susține, încuraja și promova purtarea costumului popular tradițional românesc și sunt dedicate tuturor categoriilor de vârstă.
Programul manifestărilor este următorul:
22 iunie 2023
– 18:00 – șezătoare și expoziție – broderie ie românească, în parteneriat cu Altițe de Galați și grupurile surori, în Sala de expoziții temporare Sergiu Dumitrescu;
23 iunie 2023
– 18:00 – 21:00 – târg de meșteri populari, în Grădina Muzeului;
– Parada Ia pe strada Domnească – punct de întâlnire: platoul din fața Catedralei Arhiepiscopale, începând cu ora 18:00. Participanții se vor deplasa către Muzeul Eparhial, pe Str. Domnească, în intervalul orar 18:20 – 18:40.
– 18:40 – 19:00 – dans popular în sincron, în jurul statuii Domnitorului Al. Ioan Cuza (Grădina Publică) – coordonator: coregraf Virgil Tăbuș;
– 19:00 – 21:00 – spectacol folcloric susținut de Ansamblul Folcloric Doina Covurluiului din Galați (coordonat de maestrul Ion Chiciuc și coregraf Ion Horujenco) și Ansamblul Dor de tei (coordonat de coregraf Virgil Tăbuș).
Toți participanții la eveniment sunt rugați sa poarte cu mandrie IA românească!