Mai puţine incendii , deficienţele PSI amendate, 10% din tehnica de intervenţie este uzată

0
3511

Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă  şi-a făcut bilanţul. În  anul 2017, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Galaţi, a fost solicitat prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă în 24.007 situaţii, în medie de 66 apeluri pe zi.          Numărul situaţiilor de urgenţă pentru care unitatea noastră a intervenit este de 11213, media intervenţiilor fiind de 30,72 acţiuni de intervenţie/zi.Cele mai multe intervenţii au fost la Detaşamentul de Pompieri Galaţi, 1907 situaţii de urgenţă. S-a intervenit pentru  527 incendii faţă de 497 în anul 2016.Au fost înregistrate şi 144 incendii de vegetaţie faţă de 256 în anul 2016. A crescut numărul misiunilor de asigurare a asistenţei medicale de urgenţă  şi prim ajutor calificat ajungându-se la  7155 faţă de 6011 în anul 2016. S-a intervenit în 235 de situaţii pentru protecţia comunităţilor faţă de  103 în anul 2016. În toate aceste acţiuni au fost salvate 140 persoane ,129 adulţi şi 11 copii, 14755 animale dar  şi bunuri în valoare de 34.152.250 lei. ,,Pe linia intervenţiilor la incendii s-a constatat o scădere faţă de anul 2016, acest lucru se datorează şi campaniilor iniţiate de inspectoratul general difuzate prin mass media naţională, implicarea Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISUJ Galaţi în campanii de prevenire şi activităţi de instruire şi a structurilor operative în activităţile de instruire şi recunoaştere în rândul comunităţilor.Activitatea de asistenţa medicală publică de urgenţă în faza prespitalicească a fost asigurată prin echipajele de prim-ajutor şi terapie intensivă mobilă din cadrul unităţii, care au intervenit la un număr de 7155 cazuri, fiind asistate 6769 persoane din care 6359 de adulţi şi 410 de copii”, se arată în bilanţul ISU Galaţi.Timpul mediu de răspuns al echipajelor SMURD este de 15 min şi 23 sec.

Amenzi de peste 100.000 de lei

Exercitarea autorităţii statului realizată la nivelul I.S.U.J. Galaţi prin activitatea Inspecţiei de Prevenire  s-a materializat în anul 2017 prin inspecţii sau controale individuale, colective dar şi prin acţiuni de controale tematice inopinate. ISU a planificat şi desfăşurat 780 inspecţii de prevenire, controale de fond şi tematice, prin acţiune colectivă sau individuale şi audituri de supraveghere la  10 obiective de investiţii, 310 operatori economici, 283 instituţii, 41 localităţi, 6 obiective supuse controlului activităţilor care prezintă pericole de accidente majore în care sunt implicate substanţe periculoase, 10 construcţii hidrotehnice, 1 punct de comandă, 36 servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă, 7 servicii private pentru situaţii de urgenţă, 1 serviciu privat pentru situaţii de urgenţă constituit ca şi societate comercială, 13 audituri de supraveghere, precum şi 63 controale inopinate pentru verificarea instituirii permanenţei la unităţile administrativ teritoriale pe timpul fenomenelor meteorologice periculoase, pe timpul cărora au fost constatate 1711 deficienţe, cauze generatoare de incendii cât şi alte încălcări de la norme în domeniul situaţiilor de urgenţă, fiind înlăturate operativ 430 dintre acestea.Urmare a controalelor executate, inspectorii au aplicat un număr de 1073 avertismente şi un număr de 107 amenzi în cuantum de 111601 lei.În anul 2017 a fost aprobată eliberarea unui număr de 72 avize şi 57 autorizaţii privind realizarea cerinţelor esenţiale de securitate la incendiu, cât şi a criteriilor de performanţă privind securitatea la incendiu specifice unităţilor comerciale, a celor de mică industrie înfiinţate de întreprinzătorii particulari, cât şi la diverse alte obiective ce s-au realizat sau sunt în curs de realizare. Dintre obiectivele amintite, au fost verificate obiectivele care prin complexitate, dimensiune şi concentrare a factorilor de risc, le-am considerat a fi mai importante.

Îmbătrânirea cadrelor şi tehnică de intervenţie veche

În realizarea şi asigurarea unui management performant al situaţiilor de urgenţă, inspectoratul pentru situaţii de urgenţă este afectat şi de o serie de probleme, cum ar fi parcurgerea unui proces de îmbătrânire graduală şi sistematică a efectivelor şi de pierderi de personal, lipsa unui poligon de pregătire, cu o bază materială adecvată, care să asigure pregătirea personalului operativ.O altă problemă este gradul avansat de uzură al tehnicii de intervenţie din dotarea inspectoratului, cu toate dotările noi care au avut loc încă un procent10% din tehnica de intervenţie are un grad avansat de uzură, în special autospecialele de lucru cu apă şi spumă, precum şi ambulanţele de tip „B” şi „C” din cadrul SMURD care au peste 10 ani vechime. 500 de noi maşini de pompieri vor fi aduse , potrivit declraţiilor ministrului secretar de stat, Raed Arafat, perste tot în ţară pentru a întineri parcul auto de intervenţie. Pentru a contracara efectele îmbătrânirii şi pierderii de personal cursurile şcolii de pompieri durează un an în loc de doi ani astfel încât numărul subofiţerilor pompieri care intră anual în sistem se va dubla.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.