… Au, dacă este vorba doar de hârtii, nu și de amenzi sau citații, cam așa răspunde Poliția Locală Galați, pe scurt, la această întrebare pusă de mulți din șoferii gălățeni care s-au trezit cu adrese ale acestei instituții, lăsate sub ștergătoarele autovehiculelor pe care le conduc. “Parcă se dăduse o hotărâre în instanță că polițistul local nu mai are voie să amendeze decât dacă așteaptă lângă mașină până vine șoferul, că nu mai are voie să lase hârtia pe parbrizul mașinii… la Galați însă încă se întâmplă așa ceva”, spun șoferii gălățeni, făcând referire la Decizia pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție nr 11/2017.
Din partea Poliției Locale Galați am aflat următorul răspuns: “vă comunicăm că invitațiile care sunt lăsate pe autoturismele parcate neregulamentar la nivelul municipiului Galați nu intră in contradicție cu Decizia pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție nr 11/2017. Invitația nu reprezintă o citație, nu întotdeauna este urmată de o sancțiune și nici nu înseamnă ca agentul constatator va solicita date cu privire la persoana care deține autovehiculul, cui a fost împrumutat acesta sau cine l-a condus în ziua respectivă. Cetățenii pot fi invitați la sediul Poliției Locale Galați pentru lămurirea diverselor situații care au la bază și alte acte normative decât OUG 195/2002. De asemenea, conducătorii auto găsiți în neregulă pot fi invitați la sediul Poliției Locale Galați și ca o măsură de prevenție nu doar pentru a fi sancționați.
Invitațiile lăsate nu fac referire la prevederile OUG 195/2002, chiar dacă în continuare polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță Rutieră pot aplica sancțiuni contravenționale în baza acestui act normativ, fapt stipulat chiar și în Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr 11/2017: „…Este, însă, evidentă intenția legiuitorului de a da și în competența poliției locale atribuția de a constata contravenții și de a aplica sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, precum și dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar”(punctul 47); „în exercitarea acestei competențe, potrivit art. 20 alin. (1) lit. g) din Legea 155/2010, polițistul local are dreptul să legitimeze și să stabilească identitatea persoanelor care încalcă dispozițiilor legale ori dacă sunt indicii că acestea se pregătesc sau au comis o faptă ilegală”(punctul 48).
Precizăm că, Poliția Locală Galați, pe segmentul de siguranță rutieră, va respecta Decizia pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, și va continua să își desfășoare activitatea conform atribuțiilor stabilite de Legea 155/2010. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță Rutieră au dreptul de a constata contravenții pentru încălcarea mai multor norme rutiere (oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor, accesul interzis, etc), prevăzute în OUG 195/2002, având totodată la dispoziție o serie de prevederi ale unor hotărâri emise de Consiliul Local, prin care pot sancționa contravențional conducătorii auto, pentru diverse abateri.
Conform HCL 79/2002, polițiștii locali aplică sancțiuni pentru: autoturisme parcate pe spațiul verde, staționate sau oprite în parcuri, alei pietonale, insule de dirijare a circulației, esplanade, trotuare. O serie de articole din HCL 307/2006, dau posibilitatea polițiștilor locali să aplice amenzi pentru: spălarea autovehiculelor pe domeniul public, abandonarea autovehiculelor pe domeniul public, expunerea spre vânzare a autovehiculelor pe domeniul public, neasigurarea curățeniei exterioare a autovehiculelor, etc. Tot la hotărâri emise de Consiliul Local intră și HCL 335/2014, care interzice staționarea voluntară pe drumurile publice și terenurile care aparțin domeniului public sau privat al municipiului Galați, a autovehiculelor de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, a autovehiculelor care au mai mult de 9 locuri pe scaune și a utilajelor.Pentru identificarea persoanelor care au săvârșit contravenții/infracțiuni care nu sunt date prin lege în competența Poliției Locale, această instituție cooperează cu structurile teritoriale ale Poliției Române pentru identificarea celor vinovați”.