Made in Romania. Povestea mărcii de pantofi Marelbo, de la o afacere de familie la o cifră de 12,9 milioane euro

0
2923

În puzderia de magazine de încălțăminte din Galați sunt și două magazine ale ”Marelbo”, o firmă românească. Vorbim așadar de pantofi ”made in Romania”. Ne-am gândit că atunci când pășiți pragul unuia din magazinele ”Marelbo” din Galați este bine să știți povestea mărcii ”Marelbo”, o poveste interesantă, care demonstrează că se poate porni de la zero o afacere care să ajungă, dar nu peste noapte, ci în 25-30 de ani, la o cifră de afaceri de 12,9 milioane de euro. Afacerea a fost pusă la punct la începutul anilor 90 de Aurel Bobu, din Vicovu de Sus, județul Suceava. În 1984, după armată, Aurel Bobu a intrat ucenic la Costănel Băhnean, un pantofar celebru din localitatea natală, Vicovu de Sus. După 6 luni deprinsese meseria și a început să lucreze pe cont propriu. A împrumutat nişte bani de la o cunoştinţă şi a plecat la Timişoara, de unde şi-a cumpărat o maşină de cusut Singer. Cu aceasta, cu un calapod de lemn şi cu câteva cuţite, a făcut prima pereche de pantofi pentru mama sa. A avut succes şi s-a pomenit cu o avalanşă de comenzi de la vecini şi cunoştinţe. Apoi şi-a luat, la rândul său, ucenici şi lucrători, pentru că pantofii produşi la atelierul său ajunseseră la mare căutare în pieţele din Vatra Dornei şi Paşcani.

După 1990, a început să îşi dezvolte afacerea. În 1994, şi-a înfiinţat prima firmă, iar un an mai târziu, a cumpărat câteva utilaje de la Guban Timişoara, dintre cele care au fost înlocuite de investitorul italian care cumpărase fabrica. Cu utilajele de la Guban a trecut la producţia industrială. Numărul salariaţilor a crescut de la 10 la 40. În 2001, a obţinut de la Agenţia de Dezvoltare Nord Est un credit pentru retehnologizare şi a cumpărat utilaje din Germania şi Italia. Aşa a ajuns la o capacitate de producţie de 2.000 de perechi de pantofi în 8 ore. În 2010, fabrica de pantofi din cartierul Bivolărie din Vicovu de Sus ajunsese la 9.000 mp de hale, cinci linii de cusut, două linii de tălpuit şi o linie “specială”, pentru producţia de încălţăminte de lux, la care lucrează cei mai buni meşteri. În 2010, fabrica avea 420 de angajaţi cu înaltă calificare.

A fost dezvoltată şi o altă firmă, Apollo Trading, care se ocupă de distribuţia în țară și la export. Capacitatea de producție a fost dezvoltată, dar și gama de produse. În fiecare sezon, firma iese pe piaţă cu noi modele de pantofi pentru bărbaţi, femei şi copii. Garanţie a calităţii acestor produse stau certificările obţinute, TUV, ISO 9001, 14001, 18001. În 2016, ”Marelbo” a ajuns la o cifră de afaceri de circa 58 milioane de lei, adică 12,9 milioane euro. În gru­pul de firme Marelbo, lucrează 670 de angajaţi, care produc produce zilnic 2.700 de perechi de încălţăminte şi 200 de curele. ”Anual angajăm aproximativ 30-50 de oameni noi. În 2015, compania încheia cu un profit de 11,6 milioane de lei şi o cifră de afaceri de 48,2 mil. lei. În 2016, am avut o creş­tere de aproxi­ma­tiv 20%“, spune Ionuţ Bobu, un membru al familiei care îl ajută pe Aurel Bobu la conducerea bussinesului. În prezent, ”Marelbo” are 49 de magazine proprii în România, cărora li se adaugă un magazin online, de unde vinde către toate ţările din Europa. Familia Bobu vinde încălţăminte ”Marelbo” în Ucraina, Austria, Italia, Spania şi Germania, iar în viitor îşi doreşte să pătrundă şi pe piaţa din Canada.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.