Luna viitoare, ajunge la Galați primul troleibuz nou

0
2752

Mai sunt doar câteva zile până când la Galați să ajungă primul din cele 14 troleibuze noi nouțe, moderne, achiziționate de administrația publică locală cu 5,5 milioane de euro, din care 5,2 milioane, reprezintă împrumutul pe care Primăria l-a făcut, în 2014, la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), iar restul, contribuție de la bugetul local. “În luna noiembrie va ajunge la Galați primul troleibuz, care se va afla timp de o lună în probe, urmând ca în luna decembrie să fie livrate restul de 13 troleibuze”, a anunțat, astăzi, directorul serviciului Exploatare din cadrul Transurb SA, Constantin Graur, la ședința Comisiei de Dialog Social.  Noile troleibuze dispun de sistem de climatizare (de încălzire pe timp rece şi de aer condiţionat pe timp de vară); sistem de numărare a pasagerilor şi sistem de supraveghere video; rampă de acces pentru persoane cu dizabilităţi; sistem de recuperare a energiei în reţea; afişaj frontal tip LED  etc.

Acestea sunt primele achiziții de mijloace de transport în comun noi-nouțe, ultimele autobuze noi, în număr de 40, fiind achiziționate în 2008, comparativ cu cele 118 autobuze second-hand cumpărate de municipalitate în perioada 2010-2016.

Potrivit lui Constantin Graur, în prezent, Transurb deține 168 de mijloace de transport în comun (156 de autobuze și 13 troleibuze), din care majoritatea cu durata de funcționare (estimată la opt ani) depășită. Practic, din cele 168 de unități de transport, doar 60 mai sunt, în prezent, în perioada normală de funcționare, însă din acestea, pentru 20 autobuze, durata de funcționare va expira în primăvara anului viitor, iar pentru alte 40, în anul 2019, a adăugat reprezentantul Transurb.

Cu toate acestea, siguranța călătorilor nu este pusă în pericol, a mai dat asigurări directorul Graur, contrazis, însă, de liderul de sindicat din Transurb,  George Preda, care a reiterat avertismentul prezentat, recent și în fața CL Galați: “dacă nu se iau măsuri urgente, nu vom putea trece iarna cu actualul parc auto care este învechit dar și insuficient”. Potrivit sindicalistului, în ultima perioadă s-au înregistrat mai multe incidente provocate de mijloacele de transport în comun, vechi –  un autobuz a luat foc, iar la un altul a explodat butelia de oxigen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.