Lucrări în regim de urgenţă pentru stoparea eroziunilor pe râul Siret

0
967

Administraţia Naţională(AN) Apele Române prin Administraţia Bazinală de Apă(ABA) Prut-Bârlad execută lucrări în regim de urgenţă pentru stoparea eroziunilor pe râul Siret în zona localităţilor Şendreni şi Şerbeştii Vechi din judeţul Galaţi, din surse proprii.

ABA Prut-Bârlad a semnat contractele de execuţie a două lucrări importante de investiţii din judeţul Galaţi: „Amenajarea râului Siret în localitatea Şendreni etapa I” şi „Amenajarea râului Siret în localitatea Şerbeştii Vechi”. Valoarea lucrării din localitatea Şendreni este de 4.724.000 lei, iar a celei din localitatea Şerbeştii Vechi, comuna Şendreni este de 2.918.000 lei.

Lucrările în regim de urgenţă au fost determinate de faptul că fenomenele hidrometeorologice periculoase produse în bazinul hidrografic al râului Siret, în perioada iunie – iulie 2018, au condus la formarea de viituri care au determinat evacuarea din acumulările Călimăneşti şi Movileni aflate în administrarea S.C. Hidroelectrica a unor debite maxime de 2.600 mc/secundă.

În zona comunei Şendreni, amplasată în aval de confluenţele râurilor Putna şi Râmnicu Sărat, geomorfologia albiei râului Siret a favorizat depuneri masive de material aluvionar formându-se un grind pe malul drept şi dezvoltarea periculoasă a unei eroziuni pe malul stâng care, în situaţia actuală, pune în pericol două obiective însemnate:
calea ferată electrificată care asigură legătura între municipiile Tecuci şi Gala?i şi Staţia de pompare apă Bărboşi – unitate importantă a infrastructurii principale din sistemul de irigaţii Câmpia Covurlui, judeţul Galaţi.

Monitorizarea evoluţiei eroziunii de mal produsă în zona comunei Şendreni a fost efectuată de personalul de specialitate din cadrul Serviciului de Gospodărie a Apelor Galaţi, prin măsurători, constatându-se, în luna octombrie 2018, faptul că distanţa dintre cursul de apă Siret şi linia căii ferate Galaţi-Tecuci este de 30 metri, faţă de 60 de metri cât era în luna iunie a acestui an. Totodată, s-a constatat că depunerea materialului aluvionar pe malul drept a avut o evoluţie rapidă, favorizând astfel concentrarea forţelor hidrodinamice spre malul stâng cu efect de accelerare a evoluţiei erozionale, viteza de dezvoltare a eroziunii fiind favorizată şi de natura nisipoasă a malului.

Investiţia „Amenajarea râului Siret în localitatea Şendreni, judeţul Galaţi” se execută pe o lungime de 200 metri, într-o primă etapă, iar lucrarea „Amenajarea râului Siret în localitatea Şerbeştii Vechi din judeţul Galaţi” se realizează pe o lungime de 120 metri. Cele două investiţii vor fi finalizate până la finalul acestui an.

La momentul actual, AN Apele Române, prin ABA Prut-Bârlad, face demersuri pentru promovarea în regim de urgenţă a etapei a-II-a a obiectivului de investiţii „Amenajarea râului Siret în localitatea Şendreni” pentru a continua lucrările de stopare a eroziunii de mal pe încă o lungime de 216 metri, astfel încât să se realizeze închiderea acestui punct critic.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + thirteen =