Locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi

0
1338

Astăzi se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, ocazie cu care, la Teatrul Muzical „N. Leonard” are loc, de la ora 14.30, spectacolul „Simţim la fel”, organizat de Asociaţia Persoanelor cu Handicap „Sporting Club”, cu sprijinul Primăriei Galaţi şi în colaborare cu: Şcoala Gimnazială Specială „Constantin Pufan”, Şcoala Profesională Specială „Emil Gârleanu”, Grupul Şcolar „Simion Mehedinţi”, Fundaţia „Inimă de Copil”, Asociaţia Nevăzătorilor şi Asociaţia Surzilor din Galaţi.

De asemenea, tot cu prilejul acestei zile, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi organizează, astăzi, bursa locurilor de muncă pentru persoane cu dizabilităţi, şase angajatori oferind în acest sens 52 de locuri de muncă în diverse domenii: secretariat, servicii, pază şi protecţie, comerţ, operare -prelucrare  date, confecţii textile. Potrivit datelor directorului AJOFM Galaţi, Cezar Năstase, la nivelul AJOFM Galaţi sunt doar 10 persoane cu dizabilităţi înscrise la instituţie ca aflându-se în căutarea unui loc de muncă. Totuşi, potrivit preşedintelui Asociaţiei pentru integrarea prin sport a persoanelor cu dizabilităţi locomotorii „Sporting Club”, Vasile Cristea, la nivelul judeţului Galaţi există circa 12.000 de persoane care au diverse dizabilităţi locomotorii. Totuşi, numai 50 -60 din acestea sunt angajate, majoritatea preferând să nu lucreze. “Motivele sunt diverse şi delicate – e problema transportului la un loc de muncă, problema unui program fix dar şi lipsa de dorinţă de a munci, de a se integra în societate, bazându-se pe ajutorul familiei – mama, tata, dar, ei trebuie să reţină că roata se întoarce şi mama, tata nu vor mai fi la un moment dat”, a declarat Vasile Cristea, el însuşi persoane cu handicap locomotor (piciorul stâng amputat de la vârsta de 5 ani) dar care a lucrat peste 20 de ani într-o întreprindere.

Conform prevederilor legale în vigoare, unităţile private sau de stat care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu dizabilităţi într-un procent de cel puţin 4 la sută din numărul total de angajaţi. În caz contrar, acestea plătesc lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap. De asemenea, statul acordă subvenții, pe o perioadă de 12 luni, angajatorilor care încadrează persoane cu dizabilitati pe perioadă nedeterminată, cu condiția menținerii în activitate cel puțin 18 luni de la data angajării. Subvenția lunară a fost majorată, de la 1 ianuarie 2018, de la 500 la 2.250 de lei și se acordă proporțional cu timpul lucrat. Subvenţia se acordă nu doar pentru angajarea persoanelor cu dizabilităţi, ci şi a altor categorii defavorizate, precum, tineri absolvenţi, unicului întreţinător al familei,  şomeri cu vârsta de peste 45 de ani, şomeri de lungă durată şi persoane care mai au doar 5 ani până la vârsta de pensionare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.