Gălățenii care sunt în căutarea unui loc de muncă pot apela la serviciile Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați pentru a încerca obținerea unui loc de muncă într-o altă țară europeană. Sunt și locuri de muncă la cules căpșuni sau mazăre, dar sunt și locuri de muncă ce presupun o foarte bună calificare și sunt bine plătite, de la forjori sau montatori de cale ferată la mecanici și electricieni auto sau șoferi de TIR. Prin Eures (European Employment Services), rețea care funcționează sub autoritatea Comisiei Europene, sunt disponibile 1.781 de locuri de muncă în statele Uniunii Europene. Cele mai multe locuri de muncă libere sunt în Spania, la îndeletnicirea cunoscută, care a și dat eticheta ”căpșunar”. Sunt disponibile 800 de locuri de „muncitor necalificat – cules căpșuni”, pentru care nu este pusă nicio condiție de cunoaștere a limbii spaniole sau a limbii engleze. Pentru ce muncă e de făcut, angajatorii și angajații se pot înțelege între ei și mimico-gestual. Tot în Peninsula Iberică, dar mai la vest, în Portugalia, sunt disponibile 300 de locuri de ”culegător zmeură” și 30 de locuri de „culegător zmeură și afine”, pentru care de asemenea nu sunt puse condiții, dar se face precizarea „avantaj limba engleză/spaniolă/portugheză (dar nu constituie o cerință obligatorie)”. Evident, este vorba de locuri de muncă pentru viitorul sezon agricol, dar ofertele sunt valabile până la 31 decembrie 2017, asta însemnând că se fac vorbele pentru viitorul sezon. Și în Danemarca sunt disponibile 200 de locuri de ”culegători mazăre”, care trebuie să cunoască la nivel minim limba engleză, dar nu e o condiție obligatorie. Oferta e valabilă până pe 3 decembrie.
În Belgia se caută „montatori de cale ferată”, „bucătari”, „frezor”, „sudor”, „electricieni”, un „macaragiu” și un „medic stomatolog”. În Germania sunt disponibile vreo 20 de locuri de șoferi în diferite configurații, de la „șofer de camion pe distanțe lungi”, adică TIR-ist, la „șofer de camion pe distanțe scurte”. Tot în Germania sunt libere 10 locuri de „programator PLC”, dar mai sunt și 10-15 locuri de bucătari și „personal în domeniul gastronomiei de sistem”. În Italia sunt disponibile 40 de locuri de „îngrijitori la domiciliu”, care trebuie să știe limba engleză. În Malta sunt 30 de locuri de muncă în construcții, zidari, dulgheri și „montatori oțel”, care la noi s-ar traduce prin fierari – betoniști. În Marea Britanie sunt disponibile 50 de posturi de „măcelari, tranșatori, fasonatori, împachetatori carne”, 10 locuri de „operator procesare carne” și 5 locuri de „îngrijitori la domiciliu”. În Norvegia, sunt libere 2 posturi de ”frizer” (limba engleză înțeles – vorbit) și 3 posturi de „montator acoperișuri” (limba engleză scris – vorbit). În Cehia, sunt libere 30 de locuri de „șofer autobuz”, 15 de „forjor” și 15 de „operator CNC”, dar sunt căutați și câte 5 șoferi de TIR, electricieni auto și mecanici auto. Și în Slovenia sunt disponibul trei locuri de muncă în service auto, un mecanic, un tinichigiu auto și un electrician auto, dar pentru acestea e necesară cunoașterea limbii croate sau a limbii sârbe. În Suedia sunt disponibile trei locuri de „tehnician sistem Mercedes-Benz” și 2 locuri de „specialist componente auto”, pentru ambele fiind necesară cunoașterea limbii engleze.
Eures este o reţea de cooperare constituită din serviciile publice de ocupare a forţei de muncă şi alti membri şi parteneri Eures, sindicate, patronate, firme private de plasare, instituții de învățământ etc. Rețeaua Eures este coordonată de Comisia Europeană.