Locatari care şi-au redus consumul energetic al apartamentelor cu peste 40%!

0
779

Primăria municipiului Galați informează că a încheiat, vineri, proiectul cu finanțare europeană pentru creșterea performanței energetice a blocului de locuințe G1 aferent Asociației de proprietari nr. 388 din cartierul Micro 18. Potrivit Biroului de Presă al Primăriei Galaţi, “în cadrul proiectului s-au realizat următoarele lucrări principale: anveloparea blocului, termohidroizolarea terasei, schimbarea tâmplăriei cu profile PVC și montarea de geamuri termoizolante. Totodată, a fost înlocuit liftul cu unul nou, cu elemente care permit folosirea acestuia de către persoanele cu dizabilități. Obiectivul general al proiectului constă în sprijinirea îmbunătăţirii eficienţei energetice a clădirilor rezidențiale din municipiul Galați, ceea ce va conduce la reducerea consumului de energie, contribuind astfel la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.  Obiectivul specific al acestui proiect constă în creşterea performanţei energetice a celor 44 de apartamente ale blocului G1 din cartierul Micro 18 al municipiului Galaţi, cu efecte favorabile asupra calităţii mediului ambiental şi asănătăţii locuitorilor, prin reducerea cu minim 40 % a consumurilor pentru încălzire şi scăderea sub 90 kW/m2an a energiei consumate. În urma reducerii consumurilor energetice se va reduce amprenta de carbon a blocului de locuințe și va crește calitatea vieții locatarilor.
Rezultatele proiectului: scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră, creșterea numărului de gospodării cu o clasificare mai bună a consumului de energie, iar în urma efectuării lucrărilor de reabilitare termică consumul anual total de energie a fost redus cu cca. 41,17%, în timp ce emisia specifică de CO2 a fost redusă cu 41,02%. Valoarea totală a proiectului este de 863.751,20 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltarre Regională este de 440.513,11 lei.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operațiunea A – Clădiri rezidențiale. Contractul de finanțare a fost încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management și cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud – Est, în calitate de Organism Intermediar. Primăria municipiului Galați a depus cereri de finanțare europeană pentru încă 20 blocuri de locuințe, proiecte a căror valoare este de 24.852.813, 52 lei. Proiectele sunt în diverse stadii de evaluare”.

Prezent la încheierea proiectului, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu a precizat că municipalitatea a reuşit să legifereze un substanţial ajutor financiar pentru locatarii beneficiari ai proiectului. Astfel, pentru locatarii cu salariul sub cel mediu pe economie, Primăria Galaţi a stabilit doar o cotă de coplată de 3,5% pentru fiecare apartament, ceea ce înseamnă doar câte 5,7 lei pe lună, în plus, la întreţinere, timp de 10 ani. În schimb, proiectul nu doar că a redus pierderile energetice ale blocului (care se traduc, acum, prin scăderea facturii la întreţinere), dar a şi condus la creşterea valorii apartamentelor din blocul respectiv.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × three =