”Liberalul” Marius Stan și populismul ieftin de campanie electorală

0
334

După patru ani în care nu l-a interesat sub nicio formă Galațiul (până de curând, când și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat de primar, a stat ascuns și a tăcut), Marius Stan și-a adus aminte că are și el ceva de spus.

Și ce credeți că a adus în discuție autoproclamatul liberal al Galațiului? Fix termoficarea! Acea gaură neagră, pe care chiar el, în calitate de primar, a alimentat-o ani în șir cu milioane de euro din bugetul public, adică din banii tuturor gălățenilor. Și a ținut în viață un sistem ineficient și păgubos. Păgubos atât pentru buzunarul celor captivi în vechiul sistem de termoficare, cât și pentru bugetul Galațiului.

Acum condamnă actuala administrație (mai exact, pe primarul Ionuț Pucheanu, că-i este contracandidat). Singura administrație de altfel care și-a asumat o decizie radicală, dar imperios necesară în privința încălzirii populației, cu impact semnificativ asupra bugetului local și confortului și siguranței gălățenilor.

Pentru că a fost primar, nu-l putem acuza pe Marius Stan de neștiință. Îl putem acuza de rea-credință, demagogie și populism ieftin de campanie.

  • Marius Stan ”uită” desele avarii la rețelele ciuruite și învechite ale Electrocentrale, care îi țineau pe gălățeni în frig (s-a întâmplat de nenumărate ori și în mandatul lui).
  • Marius Stan ”uită” că gălățenii plăteau, de multe ori (și nu puțin!) pentru un serviciu de care nici măcar nu beneficiau.
  • Marius Stan ”uită” și că Primăria era obligată de Electrocentrale să cumpere cantități duble sau chiar triple de agent termic, cu mult față de nevoia reală a consumatorilor finali. Nu municipalitatea este responsabilă de concedierile de la Electrocentrale, o societate subordonată direct autorităților centrale, al cărui obiect principal de activitate a fost producerea de energie electrică!
  • Marius Stan mai ”uită” și că numărul gălățenilor care încă depindeau de vechiul sistem centralizat era tot mai mic, tocmai din cauza bătăii de joc la care erau supuși cetățenii, pe banii lor.
  • Marius Stan ”uită”, în general, că a ținut în viață chiar el, doar din interes electoral, un sistem care producea pierderi enorme! Așa ajunsese municipalitatea să plătească, anual, aproximativ 12 milioane de euro pentru așa-zisa căldură și apă caldă în sistem centralizat.

Ce a făcut primarul Ionuț Pucheanu? I-a ajutat pe gălățeni să devină independenți din punct de vedere termic și a spus stop dezastrului financiar provocat de un mastodont aflat în moarte clinică!

Am știut de la început că măsura închiderii vechiului sistem centralizat de termoficare este una nepopulară, aparent, dar, împreună cu echipa mea, după numeroase dezbateri și analize realiste, mi-am asumat o asemenea decizie radicală deoarece am fost conștient că altă cale nu există.

Sistemul de termoficare nu mai putea fi repornit din rațiuni tehnice, economice și sociale. Bineînțeles, adversarii politici au încercat să inflameze populația, au încercat să manipuleze cetățenii și să le stârnească revolta

Dar, cred eu, oamenii au înțeles oportunitatea și necesitatea unei astfel de decizii. Pentru că populismul nu își are locul în administrarea eficientă a unui oraș”, declara, în luna decembrie a anului trecut, primarul Ionuț Pucheanu.

Sursa foto: gsp.ro

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 + sixteen =