Liber la debranșări din zonele unitare de încălzire!

0
1806

Aleșii locali ai Galațiului au făcut, joi, în sfârșit, ceea ce cetățenii așteptau de cel puțin doi-trei ani: au desființat zonele unitare de încălzire, care îi țineau captivi pe oameni în sistemul centralizat de termoficare, întrucât, legal, nu li se permitea debranșarea. Consilierii au abrogat Hotărârea Consiliului Local nr. 166/2008 care stabilea zonele unitare și astfel au dat liber la debranșări de la rețeaua publică de distribuție a căldurii și apei calde.

Pe hârtie, zonele unitare de încălzire ale municipiului Galați cuprind 17.605 de apartamente (786 de scări de bloc din peste o sută de asociaţii de proprietari). Însă, în realitate, aproximativ jumătate dintre apartamente mai sunt, în prezent, racordate la sistemul centralizat de termoficare, întrucât, extrem de nemulțumiți de calitatea serviciilor și de costurile mult prea mari, oamenii au fugit din sistem, chiar dacă li se interzicea. Ba mai mult, printre cei care au beneficiat de ajutor financiar de la Primărie pentru a-și achiziționa un sistem alternativ de încălzire s-au numărat și gălățeni care proveneau din zonele unitare.

În prezent, mai puțin de 20.000 de apartamente mai sunt dependente de energia termică furnizată de autorități. Peste 5.000 de oameni au spus adio termoficării cu ajutorul celor 3.000 de lei oferiți de Primărie pentru a-și achiziționa sisteme individuale de încălzire. Alți 2.000 de gălățeni așteaptă ca autoritățile să le vireze în conturi banii de centrale, panouri radiante etc.

În ultimul an, sistemul centralizat de termoficare a pierdut aproximativ 16.000 de consumatori. În iarna anului 2015, erau branșate 36.000 de apartamente, conform estimărilor municipalității.

Odată cu reluarea furnizării de energie termică în sistem centralizat, municipalitatea nu va mai acorda ajutorul financiar de 3.000 de lei. Cei care își depun dosarele până la data de 1 noiembrie, când va fi repornit sistemul de termoficare, vor primi banii până la sfârșitul anului. Această schemă de sprijin va fi reluată însă în primăvară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.