La mulţi ani, România! Unde petrecem astăzi?

0
1449

Astăzi, de Ziua Naţională a României gălăţenii şi nu numai sunt aşteptaţi să petreacă româneşte în diverse locuri din oraş, unde, prin implicarea Primăriei municipiului Galaţi şi sprijinul Prefecturii, al CJ Galaţi, Garnizoanei Galaţi, Centrului Cultural Dunărea de Jos etc sunt programate să aibă loc diverse evenimente.

Deja la această oră, la Catedrala Arhiepiscopală are loc Te Deum-ul tradiţional, după care, de la ora 11.00, la Mausoleul Eroilor din Cimitirul Eternitatea are loc un  ceremonial militar şi religios, după care reprezentanţii instituţiilor publice, partidelor politice, ONG-urilor etc vor depune coroane de flori în memoria eroilor neamului.

De la ora 13.00, toţi românii sunt aşteptaţi în faţa Prefecturii Galaţi, unde vor avea loc tradiţionalul ceremonial şi parada militară, urmate de un scurt concert susţinut de Fanfara „Valurile Dunării”, un recital susţinut de gălăţeanca Maria Crăciun, după care, de la ora 13.50 va avea loc aşteptata Paradă militară şi a mijloacelor tehnice de intervenţie.  Din acest motiv traficul rutier de pe strada Domnească, de la intersecţia cu strada Lahovary  până la intersecţia cu strada Gării va fi întrerupt în intervalul 12.00-15.30.

Deşi aici parada se va încheia în apropiere de ora 15.00, gălăţenii pot continua să petreacă. Iar când vine vorba de distracţie, oamenii au de unde alege, căci Primăria municipiului Galaţi a transformat Faleza Superioară a Dunării în spaţiu pietonal, unde sunt amenajate sute de standuri cu vânzare de produse alimentare (carne de porc, pui sau peşte la grătar), băutură (vin fiert, bere) şi produse  nealimentare – îmbrăcăminte, încălţăminte, artizanat  etc. În plus, de la ora 18.00, pe scena de la Elice vor urca artiştii locali care vor susţine un spectacol din care nu va lipsi, bineînţeles, intonarea Imnului Naţional. De la ora 18.45, pe scenă va urca cunoscuta interpretă de muzică populară Elisabeta Turcu, după care, de la  19,30 va cânta Liviu Teodorescu, iar de la ora 20,30 vor urca pe scenă membrii Ansamblului Etnofolcloric „Plăieşii”.

Pentru cei care vor să guste altceva decât grătar, mici sau fasole cu ciolan de 1 Decembrie există varianta Târgului de Crăciun de la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde, la poalele bradului înalt de 14 metri, adus de Primărie, se află diverse standuri cu mâncare caldă, printre care şi unul în care bucătarii prepară scoici, rapane, raci şi alte fructe de mare. Atmosfera de sărbătoare va fi întreţinută aici, de la ora 17.00, de Ansamblul folcloric ”Ciobănașul” şi Grupul ”Colindătorii” de la  Cercul Militar Galați.

Pe cei care doresc să asiste la un inedit spectacol de lumini&laser, pe fond muzical, dedicat Zilei României, Universitatea Dunărea de Jos îi aşteaptă, de la ora 17.00, în faţa sediului central , acolo unde, până la ora 21.00, clădirea va fi învăluită de imagini luminoase, format 3 D.

Pentru cei friguroşi, care vor să se distreze dar nu în aer liber există opţiunea Târgului de Sf. Andrei, de la Shopping City, unde zeci de meşteri populari din România şi Republica Moldova au expuse, la vânzare, diverse produse tradiţionale (ceramică, ţesături, pielărie, cojocărie etc), atmosfera fiind animată de la ora 17.00 la 19.00, de Ansamblul Folcloric Doina Covurluiului a Centrului Cultural Dunărea de Jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.