La multi ani, de Ziua Sfântului Andrei!

0
1387

România sărbătorește astăzi Ziua Apostolului Andrei iar pentru Galați este un motiv în plus de sărbătoare, întrucât orașul îl are ocrotitor spiritual pe Sf. Andrei. Sfântul Apostol Andrei a început prin a predica Evanghelia în Asia Mică. De acolo a venit în ținuturile dintre Dunăre și Marea Neagră și i-a creștinat pe strămoșii noștri geto-daci. El este protectorul neamului românesc.

La Galați, astăzi este ultima și cea mai importantă zi în care Arhiepiscopia Dunării de Jos desfășoară activități misionar-pastorale dedicate Zilei Sfântului Andrei -evenimente care s-au desfășurat timp de o lună.

Astfel, astăzi, după Sfânta Liturghie, oficiată la Catedrala Arhiepiscopală, vor fi premiați peste 30 de olimpici din Galați și Brăila, precum și dascăli, ajunși la vârste înaintate. Tot după slujbă, în cele 70 de parohii ale municipiului Galați vor fi împărțite 1400 de porții de mâncare caldă, oferite celor nevoiași. De altfel, la cantina Arhiepiscopiei, plitele nu se mai sting de câteva zile, în afară de mâncare, aici pregătindu-se și ceai cald (peste 1200 de litri) oferit pelerinilor veniți să se închine la sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul și ale Sfântului Apostol Andrei, așezate în fața Catedralei Arhiepiscopale. Cât privește activitățile dedicate sărbătoririi Sfântului Andrei, aseară, în ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, conform unei frumoase tradiţii păstrate în Arhiepiscopia Dunării de Jos, s-a desfăşurat „Pelerinajului luminii – Lumina Sfântului Apostol Andrei”, ajuns anul acesta la cea de-a 19-a ediţie. Evenimentul a fost organizat, ca în fiecare an, de Arhiepiscopia Dunării de Jos în cooperare cu filialele gălăţene ale Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din România şi Ligii Studenţilor. La procesiune a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în fruntea celor peste 200 de tineri studenţi, mulţi dintre aceştia membri ASCOR de la filialele din România şi din Basarabia, dar şi elevi de la liceele gălăţene, unii dintre ei îmbrăcaţi în tradiţionalul port popular românesc. De la Catedrala Arhiepiscopală, tinerii entuziaşti cu icoana celui dintâi chemat dintre Apostoli, cu torţe şi lumânări aprinse în mâini au plecat către capela Seminarului Teologic Orotodox ocrotită de Sfântul Apostol Andrei, intonând pe tot parcursul procesiunii troparele Sfântului Apostol Andrei, ale Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul şi alte cântări bisericeşti. La sosirea în capela seminarului, studenţii pelerini au fost întâmpinaţi de tinerii elevi seminarişti cărora le-au oferit „Lumina Sfântului Apostol Andrei“, participând în continuare cu toţii la slujba de priveghere închinată Apostolului românilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.