„Jurnal de vacanță” la Galeriile N. Mantu

0
1136

Galeriile de Artă „N. Mantu” găzduiesc, în această perioadă, un „Jurnal de vacanţă” mai puţin obişnuit – este cea de-a cincea expoziţie personală a artistei Silvia Ichim, pictor prolific având în vedere că are deja nu mai puţin de 24 de participări la expoziţii colective organizate în ultimii doi ani. După expoziţia personală de debut, La taină cu pădurea”, Silvia Ichim a des-tăinuit publicului o a doua parte a “poveştilor cu și despre copaci”, după care au urmat expoziţiile: Tărâmul dintre ape” (2016), “Dincolo de nori” (2017)  şi cea mai nouă producţie, “Jurnal de vacanţă”. “Mereu mă inspiră natura. Apele, norii, pe care îi pictez şi îi fotografiez mereu, iubesc norii, pădurea, copacii… iar acum am ajuns la <<Jurnal de Vacanţă>>, sunt lucrări care, aşa cum se poate înţelege şi din titlu, sunt inspirate din vacanţe… Vacanţe şi din România şi din străinătate… De pildă, am pictat cascada Bigăr [lucrarea Răgaz de amiază”], sau o zonă din Casacada Putna, îniante de cascada mare,  o peşteră [lucrarea În căutarea Soarelui”], iar exemplele pot continua. Nu are rost să vorbesc prea mult, eu am vorbit un an cu pânzele mele, acum las pânzele să vorbească cu publicul”, a spus artista Slivia Ichim, la vernisajul expoziției.

“Este o bucurie să vii la expoziţie la Silvia Ichim, mai ales că eu am cu dumneaei o discuţie permanentă şi îi spun, în privat, ce-mi stă pe suflet, iar Silvia acceptă discuţia cu mine şi sunt fericit că ţine un pic cont, un pic şi de ce îi spun, sunt fericit pentru că, ştiţi că, de obicei, orgoliile la artişti sunt mari, avem o punte pe care uneori se trece alteori nu…

Revenind la expoziția actuală, te aştepţi ca un artist ca Silvia, care nu a făcut studii de specialitate, să-ţi propună cine ştie ce, dar o dată intrat în galerie te întâlneşti  cu aceea pe care eu o consider direcţia bună şi folosesc mereu termenul de <<frumos>>. Este, acolo, în sufletul meu, gândul că de fiecare dată trebuie să trimitem către oameni acea parte din inimioară, din suflet, din gândire, din noi, punând câte ceva din noi în dreptunghiul sau pătratul pe care îl aşezăm pe perete. Şi dacă aşa suntem percepuţi, la acest nivel şi nu suntem ascunşi după curent sau modă şi pictăm din suflet, atunci cu siguranţă, Silvia, că lumea vă va aprecia la adevărata valoare”, a spus artistul plastic Gheorghe Miron, cel care a deschis expoziţia  Silviei Ichim.

Şi criticul artă Mariana Cocoş a vorbit despre lucrările artistei, apreciind  nu doar emoțiile pe care le transmit pânzele artistei ci și tehnica de lucru folosită de aceasta: “numai lucrând foarte mult ajungi să descoperi procedee plastice, soluţii prin care poți să-ți exprimi propria personalitate iar părerea mea, ca observator prezent la cele cinci expoziții personale ale Silviei, este că asistăm la un salt calitativ de la expoziţie la expoziție”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.