Joi, începe CinePOLSKA!

0
848

Începând de joi, 15 martie şi până duminică înclusiv Muzeul de Artă Vizuală din Galați invită cinefilii la CinePOLSKA – Festivalul Filmului Polonez, eveniment de tradiţie al instituţiei culturale locale, desfăşurat în parteneriat cu Institutul Polonez din București. Festivalul CinePOLSKA este singura ocazie din an pentru a vedea la Galați cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia și în lume. “După proiecțiile de la București și Chișinău desfășurate în toamna anului trecut, filmele pornesc acum la drum către alte orașe. În perioada 15 martie-1 aprilie, proiecțiile în România vor avea loc la Galați și Târgu Mureș, iar în Moldova – la Bălți”, spune Simona Biriş, organizator CinePolska, la Galaţi.
,, Ediția de anul acesta aparține unor personaje care și-au devansat vremurile, care au trăit cu visuri și pasiuni mari. Oameni datorită cărora au fost făcute progrese în lumea care ne înconjoară.” – spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, care organizează festivalul. “Astfel de personaje au fost cu siguranță Maria Skłodowska-Curie, dublă laureată cu Premiul Nobel, sau renumitul pictor avangardist Władysław Strzemiński, fondatorul Muzeului de Artă Contemporană din Łódź, primul astfel de muzeu din Polonia și al doilea din Europa, care a devenit eroul ultimului film al remarcabilului regizor polonez Andrzej Wajda – „Imaginea de apoi”, mai spune  Simona Biriş, prezentând cele patru filme poloneze propuse publicului gălăţean:
”Festivalul începe joi, 15 martie, cu proiecția producției americane „Grădina speranței”, realizată de regizoarea de origine neozeelandeză Niki Caro. Filmul vorbește despre familia Antoninei și a lui Jan Żabiński – directorul Grădinii Zoologice din Varșovia și soția lui – care, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în vila lor aflată pe terenul grădinii zoologice, au salvat peste 300 de evrei. Pentru ajutorul dat evreilor, cei doi polonezi au primit titlul de „Drept între Popoarele Lumii” acordat de Institutul Yad Vashem de la Ierusalim.
Cu ocazia împlinirii anul trecut a 150 de ani de la nașterea Mariei Skłodowska-Curie, vineri, 16 martie, vă așteptăm la o coproducție internațională în regia lui Marie Noëlle. Rolul genialei laureate poloneze a premiului Nobel este jucat de Karolina Gruszka, o actriță cunoscută și foarte talentată, iar pe ecran este prezent, printre alții, și renumitul actor polonez Daniel Olbrychski. Filmul o prezintă pe Maria nu doar în rolul de cercetător, dar și ca mamă, și, mai înainte de toate, ca pe o femeie hotărâtă și independentă. Aceste ultime două trăsături au fost nu o dată cauza problemelor sale, și, cu toate acestea, mulțumită lor a reușit să obțină succese uriașe admirate de însuși Albert Einstein, cu care se împrietenise.  Sâmbătă, 17 martie, îi invităm pe spectatori la filmul „Imaginea de apoi”. Regizorul filmului, Andrzej Wajda, este o legendă a cinematografiei poloneze, laureat al premiilor Oscar și Palme d’Or, precum și al altor premii internaționale importante. El este omul care, în toată creația sa, a arătat cât de importantă este libertatea în viața noastră. Dând exemplu soarta extrem de tragică a pictorului Władysław Strzemiński, a cărui viață a fost distrusă de sistemul comunist, renumitul regizor amintește încă o dată despre forța umană și cruzimea sistemului.
În încheierea CinePOLSKA, duminică, 18 martie, prezentăm filmul „Arta de a face dragoste” despre medicul polonez, care prin cartea sa bestseller omonimă, publicată în 1978 și vândută în aproape 7 milioane de exemplare, a schimbat viața intimă a polonezilor. Viața sa personală a fost însă una extrem de complicată. Povestea vieții doctorului Wisłocka, care se petrece în Polonia după Al Doilea Război Mondial, este spusă de tânăra regizoare Maria Sadowska. Jocul actoricesc extraordinar al Magdalenei Boczarska, în rolul Wisłockăi, precum și dialogurile scrise foarte bine garantează că spectatorii vor petrece seara de duminică într-o atmosferă plăcută, dar și că vor ieși din sala de cinematograf reflectând asupra propriei vieți.
Toate filmele vor avea subtitrare în limba română, iar intrarea va fi liberă,în limita locurilor disponibile. Organizatorul festivalului este Institutul Polonez din București, în colaborare cu Muzeul de Artă Vizuală din Galați.
Autoarea afișului CinePOLSKA din acest an este Sorina Vazelina, o tânără graficiană și realizatoare de benzi desenate din Timișoara”.
PROGRAM:
15.03.2018, ora 18.00
GRĂDINA SPERANȚEI / The Zookeeper’s Wife
2017, SUA, 126 min., film biografic, dramă
Regia: Niki Caro
Distribuția: Jessica Chastain, Johan Heldenbergh, Daniel Brühl ș.a.
subtitrare în limba română
vârsta recomandată: peste 13 ani
Filmul prezintă povestea lui Jan Żabiński, directorul Grădinii Zoologice din Varșovia, și a soției acestuia Antonina, care, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, au salvat peste 300 de evrei, ascunzându-i în vila lor aflată pe terenul grădinii. Pentru ajutorul dat evreilor, cei doi polonezi au primit titlul de „Drept între Popoarele Lumii” acordat de Institutul Yad Vashem de la Ierusalim.
16.03.2018, ora 18.00
MARIA SKŁODOWSKA-CURIE. CURAJUL DE A CUNOAȘTE / Maria Skłodowska-Curie
Polonia, Belgia, Franța, Germania, 2016, 95 min., film biografic
Regia: Marie Noëlle
Distribuția: Karolina Gruszka, Charles Berling, Arieh Worthalter, Iza Kuna ș.a.
film în limba franceză, subtitrare în limbile română și engleză
vârsta recomandată: peste 13 ani
Filmul urmărește cei mai prolifici ani din viața renumitei savante poloneze Maria Skłodowska-Curie și lupta acesteia pentru recunoaștere în comunitatea științifică dominată de bărbați la începutul secolului al XX-lea în Franța. Acțiunea începe în anul 1905, atunci când Maria și soțul ei, Pierre, merg la Stockholm să primească Premiul Nobel pentru descoperirea radioactivității și se încheie în anul 1911, atunci când savanta primește al doilea Premiu Nobel, de data aceasta pentru chimie.
17.03.2018, ora 18.00
IMAGINEA DE APOI / Powidoki
2016, Polonia, 99 min., film biografic
Regia: Andrzej Wajda
Distribuția: Bogusław Linda, Bronisława Zamachowska, Zofia Wichłacz ș.a.
subtitrare în limba română. Vârsta recomandată: peste 15 ani
În 1945, în timp ce Stalin strânge pumnul în jurul Poloniei, faimosul pictor Władysław Strzemiński refuză să-şi adapteze arta la doctrinele realismului socialist. Este persecutat, demis din funcţia de profesor universitar, iar curând îşi va vedea opera scoasă din muzee. Cu ajutorul unora dintre studenţii săi, el începe să lupte împotriva partidului şi devine simbolul unei rezistenţe artistice împotriva tiraniei intelectuale.
18.03.2018, ora 18.00
ARTA DE A FACE DRAGOSTE. POVESTEA MICHALINEI WISŁOCKA / Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej
Polonia, 2017, 117 min., film biografic
Regia: Maria Sadowska
Distribuția: Magdalena Boczarska, Eryk Lubos, Justyna Wasilewska, Piotr Adamczyk ș.a.
subtitrare în limba română
vârsta recomandată: peste 15 ani
Filmul spune povestea Michalinei Wisłocka, doctor renumit și autoarea celui mai popular ghid de educație sexuală din Polonia. Prin intermediul cărții sale, publicată în anii ’70, în perioada de glorie a Republicii Populare Polone, aceasta a reușit să revoluționeze viața sexuală a întregii țări, purtând o luptă acerbă împotriva cenzurii dictate de sistem și rezistenței bisericii.
Programul detaliat și informații despre filme se găsesc pe pagina www.culturapoloneza.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.