Jandarmii gălățeni şi carabinierii moldoveni vor colabora într-un proiect finanțat de UE

0
517

Timp de 18 luni, Inspectoratul General de Carabinieri al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova și Inspectoratul de Jandarmi Județean Galați, România, vor implementa un proiect finanțat de Uniunea Europeană ce are ca scop conlucrarea în gestionarea eficientă a situațiilor în care se tulbură grav ordinea publică în punctele de trecere a frontierei de stat, în contextul mutării ariei de migrație ilegală către vestul Europei, prin zona de sud-est a României și Uniunii Europene.

Proiectul  este finanţat de UE prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, iar Inspectoratul de Jandarmi Județean Galați are calitatea de partener al Inspectoratului General de Carabinieri, liderul de proiect.

Colonelul Ștefan Pavlov, comandantul general al Inspectoratului General de Carabinieri din Republica Moldova a ținut să mulțumească jandarmilor gălățeni pentru ideea de proiect și pentru faptul că aceasta s-a concretizat într-un succes, la momentul evaluării tuturor proiectelor depuse.

„Criza migranților din ultimii ani a creat noi preocupări puternice pentru Republica Moldova, România și Uniunea Europeană. În situația de a opri fluxul de migranți la frontiera externă de sud a Uniunii Europene, Moldova poate deveni o posibilă rută alternativă. Cu toate progresele înregistrate în domeniul securității frontierelor, plus monitorizarea constantă a situației, evoluția conflictelor internaționale nu exclude fluxul de refugiați prin Republica Moldova în România, în special spre județul Galați. În contextul actual, în care ordinea publică și securitatea reprezintă un impact deosebit asupra nevoilor de securitate ale cetățenilor, este necesar ca ambii parteneri să fie bine pregătiți și dotați pentru a putea gestiona corect crizele din domeniul ordinii publice, la nivel transfrontalier, inclusiv prin dezvoltarea Companiei Cahul a Direcției regionale Sud a Inspectoratului General de Carabinieri” a spus Pavlov.

La rândul său, domnul colonel Florin Simionel, inspectorul șef al Jandarmeriei Galați a evidențiat necesitatea proiectului, precizând: „Colaborarea dintre instituțiile noastre este necesară, în special pentru a avea personal bine instruit și dotat care să își desfășoare misiunile la granița dintre cele două state, iar procedura dezvoltată ca urmare a proiectului va fi mecanismul pentru punerea în aplicare a tuturor regulilor legate de acțiuni comune în operațiuni de gestionare a mulțimii, atunci când se tulbură grav ordinea publică la nivel transfrontalier. Proiectul va contribui indirect la Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării, întrucât are ca scop consolidarea capacităților agențiilor de aplicare a legii de a lucra împreună pentru a promova securitatea și a combate criminalitatea organizată.”

Valoarea totală a proiectului este de 330.000 euro din care 90% contribuția Uniunii Europene și 10% cofinanțare, iar durata este 18 luni.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.