Istoria la noi acasă – Școala Normală de Învățători

0
2678

Cine a trecut, duminică după amiază, prin fața Colegiului Național Costache Negri din Galați ar fi putut gândi, cu ușurință, că școala este luată cu asalt de cine știe ce protestatari. Nu a fost cazul, căci cele peste 150 de personae prezente acolo veniseră pentru a vizita instituția de învățământ, în cadrul unui eveniment intitulat “Deschidem Ușa Școlii Normale de Învățători”, organizat de  Asociația Mila 80. În ultimii doi ani, ONG-ul a obișnuit gălățenii să-și privească propriul oraș cu alți ochi, cu cei ai turistului. Și asta, pentru că asociația, înființată de tânărul gălățean Ciprian Ciocan, organizează adevărate trasee turistice în locuri sau clădiri istorice din Galați, obiective la prezentarea cărora asistă din ce în ce mai mulți gălățeni. Ultima prezentare – Colegiul Național Costache Negri, instituție de învățământ care împlinește în acest an 141 de ani de existență și care funcționează într-un  imobil vechi de 120 de ani, clădire care mereu și-a păstrat destinația – aceea de unitate de învățământ.

Cele peste 150 de persoane venite la eveniment au aflat istoria Școlii Normale de Învățători, instituție înființată în 1876 la Ismail, de deputatul de atunci V. A. Urechia. După ce sudul Basarabiei a fost retrocedat Rusiei, Scoala Normală a fost mutată de la Ismail la Galați, pe locul unde acum fincționează Seminarul Teologic Sf. Andrei – la acea vreme proprietate a lui Costache Negri, de unde și numele liceului. Clădirea aflată pe Brăilei a fost  edificată în perioada 1898-1901, sub domnia Regelui Carol I (la cererea ministrului Educației de la acea vreme,  Spiru Haret), așa cum, indică placa din piatră aflată la intrarea în colegiu (piatră sub care, se pare că încă mai există inscripția originală, în care s-ar fi  folosit un adjectiv supărător pentru comuniști, motiv pentru care aceștia au acoperit întregul text – “sub glorioasa domnie a Regelui Carol I”). Ciprian Ciocan (el însuși fost elev al școlii) și Rodica Ștefănică – de asemenea, fostă elevă a liceului și, de 28 de ani, învățătoare aici – au prezentat detalii interesante despre clădire (elemente de arhitectură), dar și despre istoria ei – de pildă, refacerea imobilului, puternic afectat de cutremurele din ’77 și ’86, lucrări realizate, în perioada comunistă, cu ajutorul elevilor de la diverse școli profesionale, care au lucrat, timp de trei ani, la cioplirea cărămizilor originale (de la 1800) de pe fațadă și lăcuirea acestora, pentru a le integra în imaginea de ansamblu a clădirii, la care se foloseau  cărămizi noi.

Cei care au asistat la acest tur au fost impresionați nu doar de istoria de 140 de ani a școlii, ci și de istoria personală, căci mulți din cei prezenți au fost elevi ai școlii, prilej pentru aceștia de a-și aminti de copilărie și adolescență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.