Iresponsabili: Oamenii evită să anunţe autorităţile că au călătorit cu gălăţeanul infectat cu coronavirus

0
1112

În ciuda apelurilor repetate ale autorităţilor locale prin care sunt rugaţi să se autoanunţe (la tel 0744630508) pasagerii microbuzului care au însoţit gălăţeanul de 72 de ani, îmbolnăvit cu coronavirus, doar o singură persoană a făcut acest lucru până acum. Aceasta a sunat, ieri seară şi a anunţat DSP-ul că s-a aflat în acel microbuz. Alţi 7 pasageri în microbuzul respectiv, au fost indentificaţi, de autorităţi, prin mijloace specifice de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi nu pentru că oamenii ar fi sunat, în mod responsabil, la DSP. Toate cele 8 persoane identificate se află în izolare la domiciliu şi au fost testate  pentru coronavirus, în cazul a trei din ele venind rezultatele care, din fericire, au fost negative.

Totodată, echipe mixte DSP şi ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi continuă verificarea la domiciliu a mai multor persoane suspectate că nu respectă condiţiile izolării de domiciliu. În afară de cei doi gălăţeni mediatizaţi, săptămâna trecută, că s-au întors înapoi în Italia, după ce au aflat, la Galaţi, că trebuie să rămână două săptămâni, în casă, în ultimele zile s-au înregistrat mai multe date legate de alte astfel de cazuri – de pildă, un pasager din microbuzul în care a călătorit gălăţeanul cu coronavirus s-a întors, de la Galaţi, la Bucureşti, acesta aflându-se, acum, în izolare, în Capitală.  Un alt caz care este deocamdată în anchetă este cel al unui şofer de TIR care se pare că a fost văzut conducând autovehiculul, în alt judeţ al ţării, iar un alt caz suspectează faptul că o persoană a ieşit din casă, deşi luase contact cu o persoană cu coronavirus. Potrivit legii, persoanele care se fac vinovate de astfel de lucruri pot fi amendate cu 10-20.000 de lei (25-30.000 de lei, în cazul persoanelor fizice) şi chiar li se poate întocmi dosar penal, dacă mint, în chestionare, asupra ţării din care vin sau dacă ies în comunitate, mai ales dacă ştiu că sunt sau ar putea fi purtători ai COVID-19.

În momentul de faţă, în judeţul Galaţi sunt 635 de persoane aflate în izolare, la domiciliu, nici o persoană în carantină instituţionalizată şi alte trei persoane (din care un copil cu mama sa şi un adult) internate la Spitalul de Boli Infecţioase. Toţi trei au avut negativ primul rezultat al testului la coronavirus, dar, conform procedurilor, se aşteaptă realizarea altor două teste.

Toate cele 635 de persoane aflate în izolare la domiciliu sunt chestionate, zilnic, asupra stării lor de sănătate  de către medicii DSP Galaţi ajutaţi, începând de luni, de 26 voluntari UVSAR, coordonaţi de preşedintele acestui ONG, Radu Murea. Voluntarii, majoritatea elevi sau studenţi dar şi absolvenţi ai facultăţilor de medicină, îi sună la telefon, zilnic, pe cei care sunt obligaţi să stea acasă şi îi întreabă atât despre starea de sănătate (dacă au febră, tuse sau alte simptome) dar şi despre alte nevoi – de pildă, dacă nu au pe nimeni care să le aducă, acasă, alimente, medicamente sau alte produse de necesitate.

Totodată, în seria evenimentelor anulate ca urmare a deciziei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (potrivit căreia au fost interzise o serie de manifestări publice în Județul Galați, iar pentru organizarea unor evenimente, la care este estimată prezența a mai puțin de 1000 de persoane, este necesară evaluarea fiecărui caz în parte și obținerea avizului Direcției de Sănătate Publică), Biblioteca Judeţeană V.A.Urechia anunţă că “deschiderea Proiectului „SENIOR COMPUTER” din cadrul Filialei nr. 2 „Paul Păltănea”, programată să se desfășoare în această săptămână, se amână până la o dată ulterioară, participanţii urmând a fi anunţaţi cu privire la noul program de desfăşurare. Aceasta este doar o măsură de prevenție și nu are temei în existența vreunui caz de infectare în rândul gălățenilor înscriși în acest program”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.