Ionuț Pucheanu: Soluția pentru dezvoltarea orașului rămâne atragerea de fonduri europene, capitol la care suntem printre cei mai buni

0
1291

Anul 2020 a fost un an al provocărilor. Criza produsă de apariția noului coronavirus a impus găsirea de soluții rapide și eficiente pentru siguranța cetățenilor. În același timp nu au putut fi neglijate investițiile necesare pentru dezvoltarea orașului. Au fost continuate proiectele deja existente și au fost lansate unele noi. În același timp au continuat eforturile pentru elaborarea de strategii de dezvoltare pe termen lung. Pentru acest lucru au fost intensificate demersurile pentru atragerea de fonduri necesare modernizării Galațiului, precizează Biroul de Presă al Primăriei într-un scurt bilanț al anului 2020.

Am traversat un an plin de provocări, însă am reușit să le facem față. O mare parte a eforturilor noastre a presupus intervenția în cartiere, acolo unde nu s-a intervenit susținut de foarte mulți ani. În plus, soluția pentru dezvoltarea orașului nostru a fost și rămâne atragerea de fonduri europene, capitol la care suntem printre cei mai buni. Toate proiectele realizate nu ar fi fost posibile fără susținerea și încrederea gălățenilor pe care îi asigur că vom continua eforturile pentru dezvoltarea și modernizarea orașului nostru”, a declarat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

Unul dintre proiectele de anvergură care a fost demarat anul acesta se referă la modernizarea străzilor Siderurgiștilor și 1 Decembrie 1918; modernizarea liniilor tramvai și a carosabilului străzilor Traian Vuia, Henri Coandă, Bld. George Coșbuc (pe tronsonul cuprins între str. H. Coandă și str. Al. Măcelaru). Este vorba despre două proiecte care cumulează de aproximativ 40 de milioane de euro și care, la final, vor duce la modernizarea unei importante axe rutiere din municipiul Galați. În acest moment lucrările sunt avansate pe străzile Siderurgiștilor, 1 Decembrie și Traian Vuia și vor începe în curând și pe tronsonul menționat al bulevardului George Coșbuc.

La capitolul infrastructură au fost punctate anul acesta câteva obiective importante, ce trebuie amintite. Este vorba despre finalizarea lucrărilor la prima parcare multietajată din Galați (9,8 mil. de lei), refacerea completă și modernizarea pasajului subteran din centru (2.3 mil de lei) și continuarea reabilitării străzii Brăilei, astfel încât, într-o etapă viitoare să fie modernizat și ultimul tronson, cel cuprins între strada Roșiori și Potcoava de Aur. Lucrări de refacere a infrastructurii au fost și pe strada Domnească, pe tronsonul cuprins între strada Brăilei și strada Gamulea (4,1 milioane de lei).

Au continuat lucrările de modernizare în interiorul cartierelor. Scopul principal la acest capitol rămâne demolarea vechilor garaje și crearea de noi locuri de parcare. În 2020 au fost desființate 424 de garaje în cartierele I.C. Frimu, Țiglina II, Micro 39A, Micro 38, Mazepa II, Mazepa I, Micro 17; Micro 19, Centru, Siderurgiștilor Vest. Au fost înființate astfel 828 de noi locuri de parcare, iar lucrările continuă pentru creșterea numărului acestora.

În plus au fost făcute lucrări de reparație la vechile parcări, fiind reabilitate astfel 3.390 de locuri de parcare.

Atragerea de fonduri europene a rămas și anul acesta o soluție eficientă pentru dezvoltarea orașului. Dovadă sunt proiectele cele 42 de proiecte cu fonduri europene aflate în implementare, cu o valoare totală de 648,8 milioane de lei. Acestora li se adaugă 51 de noi proiecte depuse, cu o valoare de 273,5 milioane de lei. Astfel, valoarea totală a acestor proiecte, aflate în diverse stadii, este de peste 920 de milioane de lei.

Sănătatea rămâne un capitol important. În toate unitățile medicale aflate în subordinea Consiliului Local se derulează acum diverse proiecte cu finanțare europeană pentru reabilitare și modernizare. Dintre acestea pot fi amintite cele două proiecte de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Ioan” pentru modernizarea și creșterea calității serviciilor medicale în valoare de aproximativ 5,5 milioane de euro. În plus față de investițiile în infrastructura sanitară, municipalitatea a alocat 14,4 milioane de lei pentru combaterea a răspândirii virusului SARS COV2. Această sumă a fost direcționată pentru achiziția de aparate de testare, apărare civilă, învățământ și instituții de cultură.

Transportul public de persoane a rămas și în 2020 în topul priorităților administrației locale. În 2020 au fost semnate contracte importante ce vor duce în cele din urmă la îmbunătățirea substanțială a calității acestor servicii. Este vorba despre livrarea a 20 de autobuze hibrid (33,6 milioane de lei) și a 8 tramvaie noi (peste 44 de milioane de lei).

”Precizăm că Primăria municipiului Galați a mai depus o cerere de finanțare europeană prin intermediul Ministerul Dezvoltării pentru achiziția a 10 tramvaie noi. Valoarea proiectului este de peste 80 de milioane de lei”, transmite Biroul de Presă al Primăriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.