Potrivit primarului municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, reluarea furnizării apei calde menajere în municipiul Galați depinde de Electrocentrale, căreia Primăria și Calorgal i-au cerut să livreze o anumită cantitate de agent termic, corespunzătoare numărului de abonați ale căror locuințe încă sunt racordate la serviciile centralizate. Din datele pe care le are municipalitatea, primarul Ionuț Pucheanu a precizat că în municipiul Galați au mai rămas circa 7.000 de familii care beneficiază de livrarea apei calde menajare în sistem centralizat, un număr pentru care Calorgal a calculat că ar avea nevoie, lunar, de 700 de gigacalorii, o cantitate cu mult sub cea pe care Electrocentrale susține că o poate produce, pentru a rămâne în parametrii de eficiență, respectiv, 10-11.000 de gigacalorii! “Așteptăm un răspuns de la CET, deoarece noi, adică Primăria împreună cu Calorgal, am demarat corespondența necesară pentru a se ajunge la un numitor comun, dar până acum nu avem un răspuns care să ne mulțumească ca municipalitate. La numărul de abonați din sistem – pe care îl estimăm la sub 7.000, căci pentru oameni a fost mult mai ușor să renunțe la apa caldă în sistem centralizat decât să se debranșeze, luându-și boilere sau dispozitive de încălzit instant apa de la robinet – avem lunar nevoie de maxim 700 de gigacalorii pentru apa caldă, în condițiile în care Electrocentrale ne pot oferi o canitate mult peste, undeva la 10-11.000 gigacalorii. Este o diferență enormă, și nu putem merge în permanență așa. Pierderile pe timp de vară, a celor de la Calorgal, se ridică la peste 90%, pentru că este o cantitate foarte mare [de giogacalorii] pe care sunt obligați să o achiziționeze pentru a furniza apă caldă la puținii consumatori care au mai rămas branșați”, a declarat, astăzi, primarul Ionuț Pucheanu.
Întrebat dacă gălățenii ar putea sau nu să primească apă caldă în sistem centralizat înainte sau după Paște, edilul a spus că “mi-e greu să spun când s-ar putea relua furnizarea de apă caldă, soluția nu ține de Primărie; noi suntem pregătiți să furnizăm dar nu avem ce, căci partenerii noștri nu ne răspund în timp util. Așteptăm să vedem dacă cei de la Electrocentrale, chiar cu soluția de a produce agent termic cu abur de la combinat, vor putea să vină la o cantitate de agent termic mult mai apropiată de nevoile noastre, pentru că nu putem pentru o ceașcă de apă să lua un butoi, oricât de multe neplăceri am crea totuși sunt banii cetățenilor și nu putem să-i aruncăm în stânga și în dreapta. În urma răspunsului pe care îl vom primi de la Electrocentrale, vom vedea. Dacă ei vor reduce cantitatea, e posibil să ajungem la un acord, dacă țin la cantitatea imensă, sper să ne dea o negație și în urma ei să venim cu aceasta în fața CL să propunem aplicarea aceleiași soluții ca și anul trecut [acordarea de ajutoare de financiare de la Primărie gălățenilor care optează pentru debranșarea de la sistemul centralizat și cumpără surse alternative de încălzire]”.
Reamintim, la finele lunii martie, directorul general al Electrocentrale, Lucian Bălțătescu, a anunțat că societatea pe care o conduce a sistat producerea de agent termic pentru populația Galațiului, decizie motivată de nerespectarea, de către Calorgal, a termenilor contractuali. La acel moment și directorul Electrocentrale a confirmat că nu a ajuns la o înțelegere cu Calorgal în privința agentului termic livrat pentru perioada de vară, precizând că solicitarea iniţială a Calorgal a fost făcută pentru o cantitate de gigacalorii de patru ori mai mică decât cea pe care Electrocentrale ar putea să o producă, la minimul de eficienţă.