Ionel Borş: Preţurile energiei electrice şi gazelor naturale au luat-o razna în România

0
4492

Country managerul ArcelorMittal Galaţi, Ionel Borş, care conduce şi Asociaţia marilor consumatori de energie din industrie, a declarat în cursul audierilor de la şedinţa comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea ANRE, că preţurile energiei electrice şi gazelor naturale au luat-o razna în România, iar statul este principalul vinovat, prin politicile impuse producătorilor. Ionel Borş, spune că marii producători de energie sunt ai statului, care, prin reglementările impuse, a făcut imposibil accesul companiilor din industrie la resursele interne. În aceste condiţii, companiile sunt nevoite să apeleze la serviciile traderilor de energie, care au adaosuri mai mari. „Energia este o resursă primară, care trebuie introdusă în economie, în industrie”, a spus Borş.

El a oferit, pentru comparaţie, faptul că în Statele Unite producătorii din industria metalurgică au costuri la 25% faţă de cei din România. Pentru combinatul ArcelorMittal Galaţi, 40% din costurile de producţie ale tonei de oţel sunt reprezentate de energie, în prezent, în timp ce în perioada 2010 – 2011 acestea erau 25%. În aceste condiţii, exporturile spre Turcia ale combinatului au scăzut de patru ori, din cauza concurenţei şi preţurilor mari.

Ionel Borş spune că de această situaţie este responsabil şi profitul pe care statul îl impune drept indicator principal de performanţă în cazul producătorilor de energie, precum şi dorinţa companiilor producătoare de energie de a exporta.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.