Invitaţie la Ziua Unirii

0
7608

Potrivit Prefecturii judeţului Galaţi, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Romane, pe 24 ianuarie 2018, gălăţenii sunt invitaţi, de la ora 12.00, la Biserica Vovidenia, unde va avea loc un Te Deum pentru Domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi mama sa. Ulterior, la Statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de la ora 13.00 vor începe manifestările programate: întâmpinarea oficialităților, salutul Drapelului de luptă și intonarea Imnului de Stat al României, 13.05 – 13.10 – evocarea însemnătăţii Unirii, 13.10 – 13.20 – depunere de buchete de flori la statuie (reprezentanţi ai instituţiilor publice, ai  partidelor politice, elevi etc.), 13.20 – 13.35 – scurt moment artistic susţinut de artiștii Ansamblului „Doina Covurluiului” a Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, 13.35 – 13.45 -Hora Unirii. La Muzeul de Istorie “Paul Păltănea” din Galaţi, secţia Lapidarium, de la ora 14.00, are loc vernisajul expoziției „Personalitățile Unirii Principatelor de la 1859”.

De la ora 19.00, în holul Universităţii Dunărea de Jos (str. Domnească nr. 47), va avea loc o paradă deosebită în România, a 100 de costume populare autentice cu vechime cuprinsă între 70 și 140 de ani din colecția etnografică “Flori de ie”, din toate zonele etnografice ale României. Acţiunea “Uniţi în flori de Românie” va avea loc la inițiativa Asociației „IUBESC GALAȚIUL”, în parteneriat cu “Flori de ie”, Patronatul Femeilor din Meșteșugărit, Prefectura Galați, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Brândușa Bordeianu Make-up Artiști, Clubul Studenților Basarabeni şi Bucovineni. “Cele 100 de fete măiastre din România și Moldova vor defila pe ritmuri de odinioară, vor readuce la viață și vor imortaliza clipa prin poveștile noastre legendare, 100 de fete frumoase grație mâinilor fermecate ale Brândușa Bordeianu Make-up Artist vor pluti pe ritmuri de muzică românescă. Prezentarea evenimentului precum și a costumelor, detaliile etnografice și poveștile acestora vor fi prezentare de către Laura Cristiana Hulubei de la Iasi TV Life!
Toate aceste mărturii le vom scrie cu dragoste și cu entuziasm și le vom așeza în biografia acestui proiect minunat: ,,Flori de ie”.
Astfel, dorim să redescoperim frumusețea portului popular românesc într-un mod autentic printr-un eveniment aparte. Intrarea este liberă! Vă mulțumim și vă așteptăm!”, spun organizatorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.