Invitație la premieră – “Salba Dracului”

0
491

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați invită publicul la premiera spectacolului „SALBA DRACULUI” sâmbătă, 20 aprilie, și duminică, 21 aprilie, de la ora 19:00. Potrivit reprezentanților instituției de artă, “Salba Dracului” este o adaptare după „Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i Salba Dracului” de Vasile Alecsandri. Spectacolul are premiera la 175 de ani de la întâia premieră a piesei lui Alecsandri, în ianuarie 1844. „Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i salba dracului” este întâia comedie cu tematică originală a lui Alecsandri. Ea descrie moravurile din societatea vremii, pe care le regăsim și în România de azi: “proasta afectare de a dispreţui tot ceea ce era naţional – limbă, obiceiuri, plăceri, şi chiar Moldova însăşi! Orice persoană care trecuse frontiera pentru a merge în străinătate, chiar şi numai până la Cernăuţi, se credea îndreptăţită să afecteze că nu mai poate trăi în ţara sa”, după cum scria chiar Vasile Alecsandri („Scrisori. Însemnări”, Bucureşti, 1964).  Titlul spectacolului “Salba Dracului” este dat de o plantă medicinală cunoscută drept cel mai puternic laxativ natural – crușinul sau crușânul, așa cum i se spune în Moldova. Proprietățile acestei plante sunt adesea pomenite în spectacol.

Spectacolul este primul montat pe scena Dramaticului de regizorul Alexandru Dabija, care semnează și scenografia. „Este un spectacol de atitudine. Vorbește despre o temă universală, despre o temă foarte veche – rușinea când aparții unei civilizații extrem de diferite, mai primitivă decât societatea occidentală. Când diferențele sunt atât de mari, se cultivă o stare a rușinii, care are ca revers un tip de fudulie și un tip de revoltă a populației respective. Dar ce, noi nu suntem oameni, obiceiurile noastre nu sunt bune? (…) A fost o experiență plăcută, pentru că am un cadru bun, liniștit, prielnic și cred că și fertil. Este o trupă foarte bună. Am cunoscut actori cu chef de lucru, ceea ce pentru mine e foarte important. Mi-a plăcut foarte mult și publicul de la Galați – un public curat, bun, care vrea să vadă în primul rând și care nu e bântuit de spiritul critic și spiritul sceptic care bântuie acum foarte tare printre spectatorii ahtiați de teatru. Mă bucur că am fost aici, sper să mă mai chemați. Aș vrea să vin și cu Ada Milea aici”, a declarat Alexandru Dabija, astăzi, în cadrul conferinței de presă dinaintea premierei.

„Discuțiile la acest proiect au început în 2016. Ne-am pregătit pentru această întâlnire și mă bucur că am avut această ocazie. Sandu este de crez regizor. Este un artist complet, poate vorbi despre teatru și cu detașare și, în același timp, să simți un tip de implicare, îți vorbește cu tot sufletul, cu toată ființa, face teatru extrem de degajat și de relaxat”, a afirmat directorul general al Teatrului Dramatic, Florin Toma. În distribuția spectacolului sunt 14 actori și actrițe din trupa Dramaticului: Lucian Pînzaru, Florin Toma, Petronela Buda, Ciprian Brașoveanu, Radu Horghidan, Vlad Ajder, Vlad Volf, Ștefan Forir, Oana Mogoș, Flavia Călin, Elena Anghel, Ionuț Moldoveanu, Oana Preda, Răzvan Clopoțel. Spectacolul durează o oră și 50 de minute și nu are pauză. Biletele la premieră pot fi achiziționate de pe platforma bilete.fanitardini.ro sau de la casa de bilete a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”. După premiera din 21-21 aprilie, următoarea reprezentație este programată pe 4 mai. Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați le mulțumește finanțatorilor și sponsorilor: Primăria Municipiului Galați, Consiliul Local al Municipiului Galați, Șantierul Naval Damen Galați, Navrom și Derpan”.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 + 3 =