Invitaţie la Monumentul Apărătorilor Oraşului Galaţi

0
1010

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” vă invită joi, 20 ianuarie 2022, ora 11.00, la Monumentul Apărătorilor oraşului Galaţi, situat la intersecția străzilor Brăilei cu I.L. Caragiale (zona Stirex), pentru a cinsti memoria Armatei Române și a Apărătorilor Orașului Galați, care s-au jertfit pentru întregirea neamului românesc.

În acel început de an, 1918, aproximativ 2.000 de militari români au apărat oraşul Galaţi de la distrugere şi ocupare, luptând împotriva unităţilor militare bolşevizate, din cadrul Armatei a 6-a rusă, aflate în retragere de pe frontul din Moldova. A fost prima bătalie din secolul XX între Armata Română şi unităţile militare ruse trecute în tabăra bolşevicilor.

În această confruntare au conlucrat trei arme ale Armatei Române – marina, trupele terestre,  aviaţia – un caz unic pentru o bătălie desfăşurată pe teritoriul României în  Primul Război Mondial.

În memoria acelor lupte, oraşul erou Galaţi a fost decorat de Regele Italiei, prin generalul Pietro Badoglio (1921) şi de Preşedintele Franţei, prin generalul Henri Mathias Berthelot (1922), acordându-i-se Crucea de Război a Italiei şi Crucea de Război a Franţei.

În anul 1923, Societatea  „Luptătorii Patriei, a demobilizaţilor ofiţeri şi grade inferioare” din Galaţi, propune Primăriei Galaţi ridicarea unui Monument închinat Apărătorilor oraşului Galaţi. Monumentul a fost realizat de marmorarul Ioannis
N. Renieris, şi amplasat la întretăierea străzilor Brăilei cu I.L. Caragiale.

Din raţiuni aşa-zis „edilitare”, Monumentul Apărătorilor oraşului Galaţi  a fost demolat în anul 1962.

Consiliul Judeţean Galaţi, prin Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, a finanţat refacerea Monumentului Apărătorii oraşului Galaţi7/20 – 9/22 Ianuarie 1918, pe acelaşi amplasament, la intersecția străzilor Brăilei cu I.L. Caragiale, fostă Balaban (zona Stirex).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.