Investiție record în infrastructura gălățeană – 30 de milioane de euro, pentru Drumul de Centură

0
724

În condițiile în care tot mai multe lucrări de infrastructură sunt închise temporar sau chiar abandonate din cauza crizei economice provocată de pandemia de coronavirus, la Galați, ieri tocmai s-a deschis un șantier în care, pentru următorii doi ani, peste 200 de salariați vor avea de lucru în cadrul unui proiect cu o finanțare europeană record – 30 de milioane de euro. Este vorba despre modernizarea Drumului de Centură al municipiului Galați, lucrare pentru finanțarea căreia autoritățile locale s-au luptat încă din noiembrie-decembrie 2017. După mai bine de doi ani, la Galați încep lucrările pentru modernizarea acestei căi de acces care permite mijloacelor de transport de mare tonaj să ocolească orașul, un proiect care are ca termen de finalizare luna mai 2022.

“Vești bune la început de săptămână. Au demarat lucrările pentru modernizarea Drumului de Centură, un proiect foarte important pentru orașul nostru. Șoseaua va fi extinsă la patru benzi, va avea un pod spectaculos, dar și piste pentru bicicliști.
Este un proiect cu #fonduri_europene de aproape 30 de milioane de euro în care Primăria Galați și Consiliul Județean Galați sunt parteneri”, a punctat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, prezent la deschiderea lucrărilor.

În total, modernizarea Drumului de Centură costă 30 de milioane de euro – fonduri asigurate de Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Regional, în cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării – un proiect câștigat de Consiliul Județean și Primăria Galați care au colaborat pentru obținerea acestei finanțări-record. Cu finanțarea câștigată, se vor moderniza 10,45 km de drum. Astfel, de la intersecţia cu bulevardul Brăilei şi până la ieşirea în bulevardul George Coşbuc drumul va avea patru benzi de circulaţie. Fundaţia Drumului de Centură va fi consolidată, vor fi reabilitate podeţele, se va fi realiza o rețea nouă de colectare a apelor pluviale şi se vor amenaja trotuare, spaţii verzi şi piste pentru biciclişti (6,5 km). De asemenea, vor fi realizate şi cinci sensuri giratorii. De asemenea, se va construi un pod hobanat cu o lungime de aproximativ 500 de metri şi care  este prevăzut cu patru benzi de circulaţie. De altfel, primele lucrări programate a se realiza sunt cele la cea mai complexă parte a acestui proiect, respectiv la podul hobanat. În acest moment, constructorul lucrează la infrastructura pilonului central al podului, pilon care va avea o înălţime de 62 de metri de la nivelul solului şi va susţine cele 44 de hobane ale podului. Podul suspendat va scurta lungimea actuală a Drumului de Centură cu aproximativ doi kilometri, astfel încât conducătorii auto nu vor mai fi nevoiţi să intre prin oraş pentru a-şi continua drumul pe varianta ocolitoare a Galaţiului. De asemenea, constructorul va începe să lucreze şi pe tronsonul de pe strada Macului, de la intersecţia cu strada Traian şi până la intersecţia cu strada Calea Prutului.

Odată cu implementarea acestui proiect se va fluidiza traficul în zonă, se va reduce riscul de accidente rutiere şi va scădea timpul petrecut de şoferi în trafic, ceea ce pentru agenţii economici înseamnă costuri mai mici.

Totodată, pentru extindere Drumului de Centură, se vor face și 56 de exproprieri de case și societăți comerciale, inclusiv trei benzinării, despăgubirile în valoare de maxim 3 milioane de euro pentru aceste exproprietari urmând să fie plătite tot din fonduri europene și urmând să fie efectuate, probabil, anul viitor.

Proiectul prevede ca lucrările la Drumul de Centură să se desfăşoare etapizat, fără a întrerupe total circulaţia.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

seventeen − 6 =