Galaţiul va beneficia, în următorii ani, de cel mai amplu proiect de infrastructură de apă şi canalizare de până acum, care se ridică la 180 de milioane de euro şi care va fi finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM). Contractul a fost semnat, astăzi, la Galaţi, în cadrul unei întâlniri la care au participat ministrul delegat pentru Fonduri Europene – Marius Nica, preşedintele Consiliului Judeţean – Costel Fotea, primarul municipiului Galaţi – Ionuţ Pucheanu, directorul general al Apă Canal – Gelu Stan, reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării, ai Autorităţii de Management pentru POIM, dar şi numeroşi primari din judeţ. „Mă bucur că după o lungă perioadă de muncă începem să semnăm contracte de finanţare pentru proiecte de dezvoltare a judeţului Galaţi. Este o investiţie de 180 de milioane de euro pentru racordarea la reţeaua de apă şi canalizare a 22 de UAT-uri. Vorbim despre o investiţie de amploare, care vizează cel puţin 22 de unităţi administrativ-teritoriale şi care înseamnă condiţii mai bune de trai, dezvoltare economică, investiţii în judeţ şi bineînţeles locuri de muncă”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea.
Alimentare cu apă în proporţie de sută la sută
În anul 2023, după implementarea acestui proiect, gălăţenii din mediul urban vor fi racordaţi la reţeaua de apă potabilă în proporţie de sută la sută, iar cei din mediul urban – în proporţie de 89 la sută, a punctat ministrul Marius Nica. „În urma implementării proiectului semnat astăzi, practic judeţul Galaţi, din punct de vedere al alimentării cu apă în sistem centralizat, devine unul la cheie. Adică, pe urban va fi conectat în proporţie de sută la sută la sistemul centralizat cu apă, iar în ceea ce priveşte zona rurală, în urma implementării proiectului, va fi la 89 la sută. Diferenţa de 11 la sută va fi asigurată din investiţii complementare. În 2023, în condiţiile implementării cu succes a proiectului, sută la sută judeţul Galaţi va fi racordat la sistemul centralizat de apă – şi este un exemplu din acest punct de vedere”, a explicat ministrul delegat pentru fonduri europene.
Un trai civilizat pentru gălăţenii din Barboşi şi Fileşti
Primarul Ionuţ Pucheanu a declarat că nu mai puţin de 32,2 milioane de euro, din cele 180 de milioane de euro, vor fi investite în municipiul Galaţi, în special în cartierele Barboşi şi Fileşti, dar şi în alte zone ale oraşului unde reţelele sunt foarte degradate şi vor fi reabilitate., ori unde oamenilor le lipsesc aceste utilităţi de bază. „Sunt aşteptate aceste investiţii de către oameni de extrem de multă vreme. De prea mult timp doar se vorbeşte, se promite şi nu se face nimic. Iată că a venit şi vremea să mai punem şi osul la treabă. Din cele 180 de milioane de euro vor fi investite aproximativ 32,2 milioane de euro în municipiul Galaţi. Am cerut o informaţie înainte de a lua cuvântul, am vrut să spun că devenim municipiul cu sută la sută sistem de canalizare şi apă potabilă, dar mi s-a atras atenţia că este 99,99 la sută. Rămâne 0,01 la sută în sarcina municipalităţii, să meargă mai departe cu mici investiţii pe anumite zone, lucru pe care, cu siguranţă, îl vom face. La finalizarea acestui proiect, municipiul Galaţi va fi unul dintre puţinele municipii din ţară care vor fi sută la sută canalizate. Evident că după aceste investiţii urmează şi lucrările de asfaltare”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.
În cadrul proiectului, până la finele anului 2023, vor beneficia de reţele centralizate de furnizare a apei potabile, de staţii de tratare a apei potabile, de reţele de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate 22 de localităţi din judeţul Galaţi, respectiv municipiile Galaţi şi Tecuci, oraşul Bereşti şi comunele Bereşti Meria, Cosmeşti, Cosmeşti Vale, Movileni, Drăgăneşti, Umbrăreşti, Barcea, Iveşti, Lieşti, Slobozia Conachi, Fundeni, Pechea, Tudor Vladimirescu, Cuza Vodă, Piscu, Smârdan, Independenţa, Braniştea şi Şendreni.
În total, vor fi construiţi/reabilitaţi 249 de km de reţele de aducţiune a apei potabile, 535 de km de reţele de canalizare, se vor amenaja 3 staţii de tratare a apei potabile (din care una pentru tratarea apei de adâncime ce alimentează municipiul Galaţi), 16 staţii de clorinare, 34 de staţii de pompare a apei potabile, 2 staţii de epurare a apelor uzate (pentru zonele Tecuci şi Bereşti), 153 de staţii de pompare a apei uzate şi două depozite temporare de nămol, rezultat în urma epurării apelor uzate.
În cadrul întâlnirii de astăzi, preşedintele Costel Fotea a semnat şi un contract de finanţare pentru reabilitarea şi modernizarea DJ 242 B Bereşti – Târgu Bujor şi DJ 251 Tecuci – Matca, cu finanţare din Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 2017 -2020. „Sunt aproape 10 milioane de euro care vor fi investiţi pentru modernizarea a două drumuri vitale pentru infrastructura rutieră a judeţului Galaţi. Unul leagă nordul de centrul judeţului şi celălalt Tecuciul de cel mai important bazin legumicol din judeţ, cel de la Matca. Vorbim de 22 de km de drum judeţean, 19,9 km pe DJ 242 B şi 2,3 km pe DJ 251, pe care vrem să începem lucrările încă din 2018, după finalizarea procedurilor de achiziţie publică”, a declarat Costel Fotea. Valoarea investiţiei este de 43.186.424,00 lei cu TVA, din care 41.897.153 lei din Planul Naţional de Dezvoltare Locală 2017 – 2020.